Skip to main content

De avondklok is nogmaals verlengd en  dus moeten we op zoek naar nog meer afleiding. Lezen is een goed tijdverdrijf en een lekkere afwisseling van al die schermen. Er bestaan veel boeken met een medisch thema, maar ook over ouderen-, kraam- en thuiszorg wordt veel geschreven. We geven hier een aantal aanbevelingen.

Zorgen van een mantelzorger 

‘Zorgen van een mantelzorger’ is geschreven door Anne Margriet Pot. Het is een deskundig maar persoonlijk boek over de dagelijkse zaken die mantelzorgers meemaken. De auteur wordt gezien als een deskundige op het gebied van langdurige zorg en dementie. Haar eigen ouders hadden veel zorg nodig. Haar moeder had dementie en haar vader kreeg een ernstig herseninfarct. Anne Margriet Pot beschrijft hoe ze zocht naar een manier om goede zorg aan haar ouders te bieden. Daarnaast koppelt ze de dilemma’s die ze bespreekt aan actuele thema’s in de ouderenzorg.

Vroedvrouw van Venetië

 Als je van historische boeken houdt, dan is de ‘Vroedvrouw van Venetië’ van Roberta Rich echt een boek voor jou. Het verhaal speelt zich af in Venetië in 1575. De hoofdpersoon is een Joodse vroedvrouw genaamd Hannah Levi die al heel wat baby’s heeft gered met haar geheime kraamtechniek. Op een nacht roept de graaf van Padovani haar op om zijn vrouw te redden, die dreigt te sterven tijdens de bevalling. Het is een gevaarlijke situatie: het is namelijk verboden voor Joden om christenen medische hulp te verlenen. Hannah stemt toch in. Ze heeft het geld nodig om haar man Isaak vrij te kunnen kopen, die gevangen zit op Malta. Door familievetes, verraad en hebzucht raakt Hannah in de problemen. Niet alleen haar leven is in gevaar, maar ook het leven van de baby die zonder haar dood geboren zou zijn. Hannah doet er alles aan om uit de situatie te komen en verricht daden die ze nooit had gedacht te moeten uitvoeren.

Een huis voor Hannah 

Nadat de instelling waar Hannah (29) woont gesloten wordt, neemt haar vader haar weer in huis. Van de tijd dat zijn meervoudig gehandicapte dochter weer thuis woont, houdt hij een dagboek bij. Hannah functioneert op het niveau van een baby en het boek beschrijft de zoektocht van haar vader om haar een waardig en liefdevol bestaan te geven. 

Ach, moedertje  

‘Ach, moedertje’ is de opvolger van de bestseller ‘Ma’ en is gebaseerd op een wekelijkse kroniek in het AD met dezelfde naam. Het boek gaat over de moeder van Hugo Borst, die sinds een aantal jaar lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Ze woont inmiddels op een gesloten afdeling in het Verpleeghuis. Het boek volgt haar dagelijkse leven en dat van haar acht medebewoners.

Pogingen iets van het leven te maken 

In een ‘Poging iets van het leven te maken’ laat Hendrik Groen in korte fictieve dagboekfragmenten zien hoe het leven eruit ziet in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Het boek is luchtig en openhartig. Hoewel hij technisch gezien bejaard is, wil Hendrik niet alleen koffie drinken achter de geraniums, vandaar de naam van het boek.

Hou jij van lezen en heb je een leestip? Stuur een bericht naar marketing@teamtelefoon.nl