De sneeuw is inmiddels al snel aan het verdwijnen, maar heeft Nederland laten opleven. Na jaren van halve winters konden we eindelijk weer sleeën en schaatsen. De sneeuw zorgde helaas niet bij alle Nederlanders voor pret. Thuiszorgmedewerkers en ouderen hadden veel last van het dikke pak sneeuw en de gladheid. Bij sommige kwam hierdoor de vindingrijkheid naar boven. Hierbij een greep uit de kranten van een aantal bijzondere situaties.
Brenda Duitshof, thuiszorgmedewerker bij Sensire, is een van die vindingrijke mensen. Ze probeerde om half zeven ‘s ochtends met de auto van Varsseveld naar Ulft te rijden, maar kwam al snel vast te zitten. Nadat haar man de auto had losgetrokken met hun eigen open trekker, besloot ze bij de buurman de dichte trekker te lenen om de tocht te maken. Ze kwam slechts iets te laat met haar trekker aan bij De Bongerd aan. In dat complex wonen meerdere ouderen die zorg krijgen van Sensire. (Bron: De Gelderlander)
Niet alle thuiszorgmedewerkers hadden het geluk van een fijne buurman met een trekker. Zij moesten zich glibberend een weg zien te banen over de gladde wegen. Veel thuiszorgmedewerkers vinden het hun plicht om hun cliënten zorg te bieden. Het lukte echter niet om iedereen die dag te bezoeken. Bij Sensire in Ulft moesten ze uiteindelijk bijna de helft van de cliënten afbellen en namen mantelzorgers het over. (Bron: De Gelderlander, NH nieuws)
Sommige verzorgers hebben cliënten op verschillende locaties en moesten daarom lange afstanden afleggen op de gladde wegen. Arjo Verheijen werkt voor Laurens Thuiszorg en heeft cliënten in Rotterdam, Berkel en Rodenrijs. Arjo merkte dat het op grote wegen wel ging maar dat het op sommige kleine weggetjes spekglad was. Een van zijn cliënten was verbaasd maar opgelucht om hem aan te zien komen over de besneeuwde wegen. (Bron: Rijnmond)
Ouderen
De sneeuw leverde niet alleen problemen op voor thuiszorgmedewerkers en mantelzorgers. De tachtigers die deze week hun coronavaccinatie mochten halen, kregen ook met de sneeuw te maken. Gelukkig beleven de meeste GGD locaties gewoon open, op een paar kleine locaties in Rotterdam na. Het was nu echter extra belangrijk om wachtrijen te voorkomen. Het is niet prettig om buiten te wachten bij een gevoelstemperatuur van -15. De GGD meldt dat ouderen hun afspraak altijd konden verplaatsen. De Ouderenorganisatie Anbo vond echter dat de GGD al lang had moeten starten met mobiele teams om ouderen te vaccineren. (Bron: Volkskrant)
Daarnaast ligt door de sneeuw eenzaamheid bij ouderen nog meer op de loer en is thuiszorg daarom extra belangrijk. Veel ouderen durven met deze gladheid niet naar buiten. Bovendien is het voor familie vaak lastig om met de sneeuw en ijzel hun geliefde te bereiken. Gelukkig zijn de thuiszorgmedewerkers bereid de barre kou te trotseren. (Bron: NH nieuws)
Heb jij van de sneeuw kunnen genieten of levert het je problemen op? Laat het ons weten als jij ook een creatieve oplossing had voor de sneeuw op marketing@teamtelefoon.nl