Skip to main content

LGBT-organisaties vragen op 17 mei internationaal aandacht voor het verschijnsel homohaat. Deze datum is gekozen omdat op deze dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Dat is nog helemaal niet zo lang geleden. Ook als zorgverlener kun je op de werkvloer te maken krijgen met homofobie. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je hiermee om kunt gaan. Of dit nu gaat om cliënten of collega’s. Wederzijdse tolerantie, respect, inclusie en openheid gelden daarbij als vaste waarden. 

Wij hebben drie documentaires voor jou op een rijtje gezet over dit thema. Deze documentaires nemen je mee in het leven van homoseksuelen en helpen met de bewustwording van de problemen waar ze tegenaan lopen.

Oud roze

Ongeveer 10 procent van de bevolking is homoseksueel, biseksueel, lesbisch of gaat als transgender door het leven. Toch ziet men binnen zorginstellingen dit percentage vaak niet terug onder de bewoners. Of men kent ze niet, of men weet niet dat ze er zijn. Homoseksualiteit kan in verpleeghuizen nog steeds een lastig te bespreken thema zijn. Zeker in huizen met oudere bewoners die opgroeiden in een tijd waarin seksuele diversiteit vooral werd afgekeurd. In deze documentaire vertellen tien ‘roze ouderen’ over hun leven. 

Pisnicht: the movie

Nicolaas Veul onderzoekt welke wereld er schuilt achter de discussie rond grappen over homo´s. Ben je een zeikerd als je iets van deze grappen zegt? Welke denkbeelden zitten er achter de grappen? Welke impact hebben dit soort woorden op jonge lhbt´ers? 

To bi or not to bi

Biseksualiteit wordt binnen de samenleving vaak niet begrepen. Zelfs binnen de LHTB gemeenschap wordt biseksualiteit gezien als buitenbeentje. Bastiaan Rosman onderzoekt hoe hij zijn biseksualiteit het beste kan omarmen.