Skip to main content

Veel thuiszorgmedewerkers ervaren mentale druk tijdens het werken. Bijna 44% van de zorgverleners ervaart een hoge tot zeer hoge werkdruk. Overwerken kan een negatieve invloed op je hebben omdat je bijvoorbeeld later thuis komt en minder tijd hebt om bij te komen. Dit is natuurlijk niet prettig voor jezelf, maar ook niet voor je cliënt. Het belangrijk dat je na werktijd kunt herstellen van je werkdag. Zo heb je ook tijd voor andere dingen die belangrijk zijn in je leven, zoals contact met familie en vrienden onderhouden.

Mentale werkdruk in de thuiszorg

We weten dat zorgverleners, zeker nu, ontzettend hard moeten werken. Er is nu eenmaal een tekort aan zorgverleners, waaronder in de thuiszorg. Daarom is overwerken niet altijd een optie maar simpelweg een noodzaak. Toch vinden wij het belangrijk dat je ook goed naar je eigen mentale gezondheid luistert. We geven je graag wat tips om de rust te bewaren om zo met de (mentale) werkdruk om te gaan.

Tip 1: Zet op een rij waarom je dit werk doet

Dingen opschrijven en lijstjes maken is altijd een goed idee. Dit kan een boodschappenlijstje zijn, maar ook een lijstje voor jezelf. Het is daarom een idee om op te schrijven waarom je in de zorg werkt. Wat trok jou in eerste instantie aan? Wat vind je het leukste aspect van je werk en waar haal je de meeste voldoening uit? Door dit lijstje er af en toe bij te pakken, herinner je jezelf eraan waarom je hiervoor hebt gekozen. Blijf het lijstje zeker aanvullen. Je kunt altijd nieuwe inzichten krijgen, die weer zorgen voor nieuwe motivatie. Daarnaast is het altijd fijn om je gedachten even op een rijtje te zetten.

Tip 2: Praat erover met familie, vrienden of collega’s

Simpelweg praten is één van de beste manieren om gebeurtenissen te verwerken. Sommige mensen vinden het echter lastig om over hun gevoelens te praten. Het kan enorm opluchten om te vertellen wat deze werkdruk zoal met je doet. Ook kun je aan andere collega’s vragen hoe zij dit ervaren en of zij tips hebben. Ook tijdens de coronacrisis is het belangrijk om contact te onderhouden met de mensen die dierbaar voor je zijn. Om ervoor te zorgen dat je ook nog in een andere omgeving bent, kun je een lange wandeling maken en een koffie-to-go meenemen. Dit is dé manier om lekker buiten te zijn en een goed gesprek te voeren.

Tip 3: Neem genoeg pauze

Tijdens een drukke dag ben je waarschijnlijk van hot naar her aan het haasten. Logisch als je veel cliënten moet zien, maar niet bevorderlijk als je je werkdruk wil verminderen. Een pauze nemen is juist goed om jezelf een moment van rust te geven. Daarnaast laad je jezelf weer op om naar een nieuwe cliënt te gaan. Je pauze hoeft niet heel erg lang te zijn, soms zijn een paar minuten minuten al genoeg om even tot jezelf te komen. Bovendien is het belangrijk om tijdens je pauze niet weer bezig te zijn met onbelangrijke dingen. Geniet even van dit korte moment voor jezelf. Je kunt bijvoorbeeld een korte ademhalingsoefening doen of in een boekje schrijven hoe je dag verloopt.

Tip 4: Durf ‘nee’ te zeggen

Het lijkt misschien makkelijk, maar toch is ‘nee’ zeggen iets waar veel mensen moeite mee hebben. Het komt wel eens voor dat een collega of leidinggevende vraagt of je een dienst kan overnemen of langer wil werken. Op dat moment is het belangrijk om te bedenken of dit voor jou uitkomt. Heb je eigenlijk al plannen of merk je dat je de energie niet meer hebt om door te gaan? Durf ‘nee’ te zeggen en zet jezelf op nummer één. Dit ‘nee’ zeggen doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor je cliënten. Je kunt alleen de beste zorg bieden als je ook goed voor jezelf zorgt.

Hopelijk kun je deze tips gebruiken om wat meer tijd te besteden aan je mentale gezondheid. We weten dat dit een zware tijd is voor veel zorgverleners en wij denken graag mee om een manier te vinden om met mentale werkdruk om te gaan.

Ervaar jij ook werkdruk als zorgverlener in de thuiszorg en wil je graag jouw verhaal vertellen? Of heb jij tips om een mentale druk te behandelen? Neem dan contact op met marketing@teamtelefoon.nl en wie weet vragen we je om een artikel te schrijven voor onze nieuwsbrief!

Bronnen: Aethon & Zorg voor Beter.