Skip to main content

Podcasts zijn informatief en ook nog eens ontspannend. Het kan een leuke afwisseling zijn op andere activiteiten, zoals het kijken van een serie of het lezen van een boek. Wat handig is, is dat je de afleveringen van een podcast-serie kunt beluisteren waar of wanneer je wilt. Je kunt de podcast-afleveringen namelijk downloaden op je telefoon, zodat ze op elk moment beschikbaar zijn.

Een podcast is een audio-uitzending waarin een bepaald onderwerp besproken wordt. Podcasts bestaan meestal uit meerdere afleveringen.We schreven eerder artikelen over podcasts die de moeite waard zijn om te luisteren als zorgmedewerker. Lees hier meer over in podcasts over de zorg: deel 1, deel 2 en deel 3. We hebben weer drie interessante podcasts voor je op een rij gezet in dit artikel! De Podcast Psycholoog, Professionals in de dementiezorg en Slimme zorg. Hieronder leggen we uit waar ze over gaan en waar je ze kunt beluisteren. 

De Podcast Psycholoog

Er zijn momenten in het leven waarin we tegen bepaalde dingen aan lopen. Denk bijvoorbeeld aan stress, onzekerheid, boosheid of eenzaamheid. In deze podcast komen psychologen aan het woord die je praktische tips geven om met deze problemen om te gaan. De Podcast Psycholoog is opgericht door Marissa van der Sluis. Zij werkt als docent klinische psychologie aan de universiteit van Amsterdam. Elke aflevering komen er verschillende gast-psychologen op bezoek die elk een ander onderwerp bespreken. Deze podcast is een aanrader als je het onderwerp psychologie interessant vindt of wanneer je wel eens cliënten probeert te helpen op dit vlak. 

De Podcast Psycholoog heeft ook een eigen website, waar je jezelf kan inschrijven voor de laatste updates. Alle afleveringen duren rond de vijfenvijftig minuten. Je kunt de afleveringen beluisteren op Spotify, Apple podcasts en de website van de podcast psycholoog

Professionals in de dementiezorg

Zorgen voor mensen met dementie vereist veel inzet van familie en naasten, maar ook van de zorgverlener. Verschillende groepen mensen zijn nodig bij de behandeling voor iemand met dementie. Deze podcast is opgezet door Kiyomid van der Veer, adviseur voor Dementiezorg voor Elkaar. Zij spreekt onder andere met casemanager dementie Kiek Alkemade, zij is ook werkzaam bij Dementiezorg voor Elkaar. Alkemade vertelt in de podcast over het werken met mensen met dementie en wat hier allemaal bij komt kijken. In de eerste aflevering bespreken zij het opbouwen van vertrouwen. Volgens Alkemade vormt dit de basis van het casemanagement. In andere afleveringen komen nieuwe onderwerpen aan bod met andere gasten in dit vakgebied. 

De afleveringen duren elk rond de twintig minuten. Deze podcast kun je beluisteren op de website van Dementiezorg voor Elkaar. Ook vind je aanvullende informatie over dementie-fasen en veelgestelde vragen op de website van Dementiezorg voor Elkaar. 

Slimme zorg

Wat zijn de grootste uitdagingen voor de gezondheidszorg in Nederland? Hoe gaat de zorgsector om met de coronacrisis en vergrijzing in Nederland? De vraag naar zorg neemt de afgelopen tijd alleen maar toe, terwijl de capaciteit van de gezondheidszorg onveranderd is. In deze podcast praat Arno Rutte met mensen die werkzaam zijn in de gezondheidssector. Rutte is zelf werkzaam geweest als Tweede Kamerlid voor de VVD. Momenteel werkt Rutte bij Vintura als director. Hij gaat het gesprek aan mensen veel verschillende mensen, zoals medisch specialisten en bestuurders, maar ook patiënten. In de podcast spreekt Rutte over een zogenaamd ‘zorginfarct’, wat plaats zal vinden als de gezondheidszorg niet innoveert. Met zijn gasten probeert hij oplossingen te vinden die de zorg ‘slimmer’ maken. 

Alle afleveringen duren rond de vijftig minuten. Deze podcast kun je beluisteren op Spotify, Apple podcasts of Soundcloud. Elke twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering met een nieuwe gastspreker. 

Heb jij zelf nog tips voor een interessante en zorggerelateerde podcast die je niet mag missen? Laat het ons weten door te mailen naar marketing@teamtelefoon.nl.