Veel mensen in Nederland zijn besmet geraakt met het coronavirus. Voor ieder persoon zijn de klachten van deze besmetting anders en zo is het herstel ook voor iedereen uiteenlopend. In een filmpje van het Erasmus MC in Rotterdam wordt gesproken van klachten zoals vermoeidheid, benauwdheid of angst na besmetting. Waarschijnlijk heb jij ook verhalen gehoord van mensen om je heen of heb je deze klachten zelf meegemaakt. Het is belangrijk om na de besmetting de tijd te nemen om goed te herstellen. Daarom hebben wij gezocht naar de beste tips die jou of iemand in jouw omgeving snel weer op de been brengen.
Waarom is revalideren belangrijk?
Het coronavirus is een infectie die een aanslag pleegt op je lichaam. Hoe lang je moet herstellen van het virus hangt af van hoe erg je ziekteverschijnselen zijn geweest. Door besmetting met het virus kun je verminderd bewegen dan je voorheen deed. Hierdoor neemt je spiermassa snel af. Simpele handelingen, zoals je haren kammen of de trap oplopen, kunnen dan al een hele opgave zijn. Het Erasmus MC laat weten dat een matige conditie vóór besmetting zorgt voor een langer herstel. Zij benadrukken ook dat herstel een lange tijd kan duren en dat het belangrijk is om te luisteren naar je lichaam.
Tip 1: Doe thuis oefeningen
Elke dag bewegen hoort bij een gezonde levensstijl. Normaal gesproken wordt het aangeraden om elke dag minimaal 30 minuten te bewegen. Nadat je corona hebt gehad is het natuurlijk niet altijd haalbaar om deze levensstijl weer snel op te pakken. Veel patiënten hebben na corona namelijk last van spierverslapping. Dit is niet bijzonder, na ziekte verliest men nou eenmaal spiermassa. Een gezond mens die een week op bed ligt, verlist gemiddeld al één kilo aan spieren. Dit kan oplopen tot wel vijftien kilo als een patiënt op de intensive care heeft gelegen.
Je hoeft van slappe spieren na corona dus niet op te kijken, maar hoe krijg je deze spieren weer terug? Het allerbelangrijkste is dat je het bewegen rustig opbouwt, te snel teveel kan negatieve gevolgen hebben. Sta dus niet meteen uit je ziekbed op om een marathon te gaan lopen. Begin met korte wandelingetjes en simpele oefeningen thuis. Het Erasmus MC laat in deze video een aantal lichaamsbewegingen zien die je makkelijk thuis kunt uitvoeren.
Tip 2: Gezonde voeding
Het is inmiddels geen geheim meer dat gezond eten een positief effect heeft op je gezondheid. Er zijn talloze kookboeken met recepten die je zullen verbazen over hoe lekker je kunt koken met gezonde ingrediënten. Om het herstel van spieren te bevorderen moeten ex-corona patiënten genoeg eiwitten eten. Doordat sommige corona patiënten hun smaak en reuk kwijt raken kunnen zij te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Patiënten met corona hebben eiwitten hard nodig om tegen het virus te vechten. Als ze deze eiwitten niet binnen krijgen door te eten, dan breekt het lichaam eiwitten uit eigen spieren af. Hierdoor neemt je spiermassa nog meer af. Zorg er dus tijdens en na het hebben van het coronavirus voor dat je genoeg eiwitten binnen krijgt. Eiwitten zitten in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, kaas, melk of eieren. Ben je niet bekend met een gezond voedingspatroon of wil je hier meer over weten? Kijk op de website van het voedingscentrum voor informatie en recepten.
Tip 3: Bouw werken rustig op
Na corona zijn sommige patiënten nog erg vermoeid. Bouw in dat geval het werken ook rustig op. Overleggen met je werkgever kan hiermee helpen. Gelukkig leven we in een tijd waarin technologie goed ontwikkeld is. Voor sommige beroepen is het een minder groot probleem als je vanuit huis werkt. Velen van ons zijn al bekend met Zoom of Microsoft-Teams. Door met deze programma’s te werken blijf je makkelijk in contact en blijf je op de hoogte van wat er gebeurt in je werkomgeving. Daarnaast kan het zwaar zijn om weer in je normale ritme aan het werk te gaan. Het is belangrijk om dit dan ook niet te forceren en te luisteren naar je lichaam. Probeer terwijl je aan het herstellen bent toch een ritme op te bouwen wat voor jou werkt.
Tip 4: Praat met naasten over jouw ervaringen
Praten over gevoelens kan voor veel mensen een obstakel zijn. Toch is bewezen dat het ook een oplossing is voor het verwerken van vervelende gebeurtenissen. Besmet zijn met het coronavirus kan hier ook onder vallen. Sommige patiënten ervaren mentale problemen nadat ze ziek zijn geweest. Dit komt vooral voor bij mensen die op de intensive care hebben gelegen. In het geval van mentale klachten is het nooit goed om daar te lang mee rond te lopen. Je kunt praten met je familie of vrienden, maar ook met iemand die wat meer buiten je bekende kring staat, zoals een psycholoog.
Als je niemand in je omgeving hebt om mee te praten, kun je altijd nog kijken op de website van coronalongplein. Op deze website staat algemene informatie over de klachten die je kunt ontwikkelen na corona en ook de verhalen van lotgenoten. Wellicht is het prettig om herkenbare situaties te lezen en voel je je daardoor minder alleen. Probeer niet gefrustreerd te raken als het herstel niet zo snel verloopt als je gehoopt had. Het lichaam heeft nou eenmaal tijd nodig om te herstellen. Dat kun je helaas niet versnellen. Vergeet vooral niet dat je niet de enige bent.
Bronnen: MUMC, Zorg voor Beter en Huisartsenpraktijk Giessen – Rijswijk
Heb jij tips om te herstellen van het coronavirus? Laat het ons weten door te mailen naar marketing@teamtelefoon.nl.