De VVT-sector is vaak in het nieuws vanwege de oplopende werkdruk en het hoge ziekteverzuim. Het werk van zorgmedewerkers kan zowel fysiek als mentaal zwaar zijn. Daar heeft de sector een imago aan overgehouden dat niet bijdraagt aan het werven van nieuwe medewerkers. Vakbonden en beroepsverenigingen zijn al plannen aan het maken om de zorgmedewerkers tegemoet te komen, ook werkgevers kunnen dingen doen om de druk te verlichten.
In 1982 verscheen het Zwartboek van de Verpleging. Hierin schreef Aart Eliens over de gevolgen van personeelstekorten in de verpleging en verzorging. Veertig jaar later is dit thema nog steeds relevant. Het is hard werken voor verpleegkundigen om alle zorgvragenden te voorzien van de zorg die zij nodig hebben. Er moet dus meer aandacht besteed worden aan de vraag hoe je personeel vast kan houden én nieuw personeel kan blijven aantrekken.
Voltijdsbonus
Om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen, experimenteert het kabinet op dit moment met een voltijdsbonus. Deze bonus zou voornamelijk bedoeld zijn om deeltijdmedewerkers in de zorg en het onderwijs te stimuleren meer te gaan werken. Vakblad Nursing schreef een artikel over de reacties op dit experiment. Verpleegkundigen geven aan dat zij vaak al meer uren werken dan dat zij contractueel hebben afgesproken met hun werkgever. Ook stellen veel verpleegkundigen dat meer werken met de huidige werkdruk en de onregelmatige diensten nagenoegen onmogelijk is. Voltijd werken in de zorg is voor velen simpelweg te zwaar.
Eerder met pensioen
Waar volgens Nursing wél veel positieve reacties op komen vanuit de VVT-sector, is de regeling dat verpleegkundigen in ‘zwaar werk functies’ na 45 dienstjaren eerder kunnen stoppen met werken. In dit interview vertelt Jorick de Bruin, CAO-onderhandelaar van CNV Zorg & Welzijn, dat er veel animo is voor deze regeling. Veel verpleegkundigen en verzorgenden kunnen eigenlijk het fysiek zware werk niet meer uitvoeren. Voor hen kan deze regeling een wereld van verschil maken. Om gebruik te maken van de regeling moeten werknemers en werkgevers samen in gesprek gaan. Het is sinds 1 september 2021 mogelijk om van de regeling gebruik te maken. Werkgevers en werknemers moeten hiervoor samen in gesprek gaan.
Buddy-systeem
Ook vakblad Zorgvisie stelt dat werken in de zorg fysiek zwaar kan zijn en dat dit vooral onder oudere werknemers een grote rol speelt in de overweging om te stoppen. Dat is zonde, omdat juist oudere verzorgenden en verpleegkundigen erg waardevol kunnen zijn vanwege hun ervaring en kennis. In een artikel van Zorgvisie komt Rhijja Jansen met de tip om beginnende verzorgenden en ervaren verzorgenden aan elkaar te koppelen. Zo kunnen de jongere verzorgenden ondersteuning bieden bij fysiek zware taken en kunnen de ervaringsrijke verzorgenden delen hoe zij omgaan met lastige of bijzondere situaties.
Allerzorg werkt al met een dergelijk systeem, waarbij nieuwe collega’s twee weken voor zij starten gekoppeld worden aan een ervaren buddy. Volgens Priscilla Proost, werknemer bij Allerzorg en de initiatiefnemer van dit systeem, levert het buddy-systeem voordelen aan alle kanten. De buddy’s kunnen bij elkaar terecht met vragen of problemen en de uitstroom kan hierdoor worden beperkt.
Een beter beroepsbeeld
Veertig jaar nadat het Zwartboek gepubliceerd werd, schreef Aart Eliens in 2022 ook het Witboek van de Verpleging. Hierin komen ook verpleegkundigen aan het woord, maar dit keer juist over de mooie kanten van het werk als verpleegkundige of verzorgende. Het doel van dit Witboek is bijdragen aan een beter beroepsbeeld. Het nieuws over zorgberoepen is namelijk eenzijdig en erg negatief, wat niet helpt bij het aantrekken van nieuw personeel. Met het Witboek hoopt Aart Eliens jongeren te enthousiasmeren voor een beroep in de zorg en zorgmedewerkers eraan te helpen herinneren waarom ze voor de zorg gekozen hebben.
Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op social media.