Skip to main content

Sinds het begin van de coronacrisis hebben verpleegkundigen het belang van het beroep meer dan ooit duidelijk gemaakt. Helaas heerst er wereldwijd een tekort aan verpleegkundigen. Volgens De Stichting Lof der Verpleegkunst is dit grotendeels te verklaren door het slechte imago van het vak, waar de media verantwoordelijk voor is. Daarom organiseert de Stichting Lof der Verpleegkunst het project: wat een beeld van een verpleegkundige. Lees hoe zij jongeren willen laten zien hoe aantrekkelijk het beroep is van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten.

Een positief imago

De Stichting Lof der Verpleegkunst en Bureau Lambregts, nemen in samenwerking met het Historisch College V&VN en Florence Nightingale Instituut, het voortouw om de kracht van verpleegkundigen te tonen. Ze vinden dat het publieksimago geen recht doet aan de wetenschappelijke en professionele ontwikkeling van de verpleging. Samen willen ze bijdragen aan “een positief imago van het beroep verpleegkundige en aan de versterking van de beroepsidentiteit.” Jongeren moeten gaan inzien hoe aantrekkelijk en waardevol het vak werkelijk is. 

Wat te verwachten

Het Buitengasthuis in Meppen te Drenthe is een verbouwde boerderijstal. Hier kunnen groepen tot achttien personen naartoe kunnen gaan om de expositie te bezoeken. De tentoonstelling is te bezoeken tot eind 2023. In combinatie met de tentoonstelling is het ook mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding en workshop over beroepsidentiteit en het imago van het verpleegkundig vak. In de winter van 2023 vindt er ook een serie masterclasses voor verpleegkundigen plaats. Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, bevindt Het Buitengasthuis zich op een terrein van een halve hectare. Als bezoeker van workshops of de tentoonstelling kun je dus ook door de verschillende tuinen heen wandelen. 

Bij het bezoeken van de tentoonstelling komen meerdere onderwerpen aan bod. Hierbij zijn er zeven hoofdthema’s te onderscheiden. Een paar voorbeelden hiervan zijn: de verpleegkundige als held bij de Covidpandemie, de verpleegkundige als onderbetaald en zwaar beroep en de werkelijkheid van verpleegkunde en verpleegkundigen. Wil je meer weten over wat je te verwachten staat? Neem dan hier een kijkje.

Fotograaf Guus Pauka

Het ontstaan van Het Buitengasthuis

Het Buitengasthuis in Meppen wil een plek zijn voor bezoek aan exposities, ontmoeting en inspiratie. Maar wat heeft Het Buitengasthuis te maken met het verpleegkundig beroep? De naam ‘Buitengasthuis’ gaat terug naar de middeleeuwen en ontleent zijn naam aan het Buitengasthuis in Amsterdam. Na de 17e eeuw werd dit huis een opbergplaats voor mensen met huidaandoeningen, besmettelijke ziekten en krankzinnigen. Het was er smerig, overbevolkt, donker én het sterftecijfer was schrikbarend hoog. In 1883 werd Anna Reynvaan, een verpleegster, aangesteld als adjunct-directrice. Samen met Jacob van Deventer, een arts, gingen zij aan de slag om de eerste professionele verpleging van Nederland op poten te zetten. 

Reynvaan en Van Deventer organiseerden samen de eerste verpleegstersopleiding in het gasthuis en voerden uniformen, nachtdiensten voor verpleegsters en ziekenhuiskleding voor de patiënten in. In 1893 richtten zij de Nederlandse Bond voor ziekenverpleging op, waarbij het Buitengasthuis een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van de verpleging in Nederland. Tevens was Anna Reynvaan oprichter van het eerste Maandblad voor Ziekenverpleging. 

Fotograaf Guus Pauka

Alle velden van de zorg

Het project van Stichting Lof der Verpleegkunst en Bureau Lambregts is gericht op alle velden van de zorg: van wijkverpleging tot ziekenhuizen, onderwijs en onderzoek. Studenten, docenten, verpleegkundigen en verzorgenden zijn allemaal van harte welkom. Ook jongeren die zich oriënteren op het vak en algemeen publiek kunnen langskomen. De Stichting Lof der Verpleegkunst hoopt op deze manier bij te dragen aan een positief en realistisch imago van het beroep verpleegkundige en inspiratie te bieden voor fotografen en pers om een realistisch beeld over verpleegkundige neer te zetten. 

Ben jij helemaal enthousiast geworden van dit artikel en wil je met een groep een bezoekje brengen aan de expositie? Ga dan naar de website van Lof der Verpleegkunst en ontdek de mogelijkheden. De foto van dit artikel is gemaakt door Guus Pauka en is terug te zien in het Buitengasthuis.