Skip to main content

Eenzaamheid onder ouderen is door de coronacrisis een groter probleem dan ooit tevoren. Veel ouderen zijn erg voorzichtig om niet besmet te raken en hebben daardoor minder contact met vrienden en familie. Gelukkig zijn er veel initiatieven om deze eenzaamheid te bestrijden. Onder andere het Ouderenfonds en OOPOEH doen er van alles aan om ouderen in contact te laten komen met elkaar en andere mensen. We hebben hier een aantal inspirerende initiatieven op een rij gezet. Deze initiatieven kun je gebruiken om je oudere cliënten eventueel een beetje te helpen.

Rijksmuseum

Medewerkers van het Rijksmuseum schrijven al sinds de eerste lockdown brieven naar ouderen. Iedere twee weken schrijft een medewerker een brief. Hierin vertellen ze over welk schilderij hen het meest inspireert. De directeur deed ook mee. In zijn brief vertelt hij hoe Het Joodse Bruidje van Rembrandt hem doet verlangen naar het weer mogen aanraken van zijn moeder.

Dit is een erg leuke actie voor ouderen die geïnteresseerd zijn in kunst. Ouderen kunnen ook terugschrijven of -bellen. Dat waarderen de mensen van het Rijksmuseum zeer. Om deze brief te ontvangen kun je je makkelijk aanmelden op de site van het Rijksmuseum of schrijf als verrassing je moeder of buurman in.

Bron: Rijksmuseum

OOPOEH

Er is niks gezelliger dan een viervoeter, vinden ze bij OOPOEH (Opa’s en Oma’s Passen op een huisdier). Deze organisatie koppelt ouderen aan een oppashond. Dat is natuurlijk gezellig, maar zo krijgen ouderen ook nog eens beweging én komen ze in contact met de buurt. De organisatie begon acht jaar geleden met het matchen van ouderen en honden en er is ondertussen erg veel belangstelling. Dankzij de positieve effecten gaat de gemeente Haarlem OOPOEH in 2021 financieel ondersteunen. Op de site van OOPOEH kunnen ouderen en honden baasjes zich inschrijven om gematched te worden.

Bron: Haarlems weekblad & OOPOEH

Het Nationaal Ouderenfonds

We kunnen natuurlijk wel stellen dat niemand zoveel voor ouderen doet als het Nationaal Ouderenfonds. Dat blijkt uit de vele initiatieven waarmee zij ouderen ondersteunen en in contact te brengen met andere mensen. Dat doen ze door middel van schrijfmaatjes en de Zilverlijn, waar ouderen kunnen bellen met mensen die zich opgeven. Ook organiseren ze activiteiten zoals breiclubs. Daarnaast hebben ze een lesprogramma om ouderen te helpen hun digitale vaardigheden te verbeteren. In die lessen leren ze onder anderen videobellen, zodat ze beter contact kunnen houden met familie op afstand. Op de site van het Ouderenfonds vind je wat zij nog meer doen voor ouderen. Ook kun je je daar opgeven als vrijwilliger om zelf ouderen te helpen.

Bron: Omroep Zeeland 

Kleine initiatieven

Niet alleen grote organisaties bestrijden eenzaamheid. Sinds de eerste lockdown zien we veel kleine initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan. Zo zagen we een paar weken geleden dat de jongerenraad van de gemeente Borsele kaartjes rond bracht bij ouderen op Blue Monday, de meeste deprimerende dag van het jaar. 

In Kamperland proberen ze eenzaamheid te bestrijden door inwoners van het verzorgingstehuis op te vrolijken met een ballonbuddy. De vriendelijk poppetjes gemaakt van ballonnen moeten vrolijkheid en liefde het verzorgingshuis in brengen en de bewoners een hart onder de riem steken.

Bron: Eindhovens Dagblad

Steeds meer mensen hebben oog voor eenzaamheid. Veel mensen geven extra aandacht aan de mensen om zich heen, zoals een buurvrouw of oudoom. Ken jij een leuk initiatief tegen eenzaamheid? Laat het ons weten via marketing@teamtelefoon.nl