In de media lezen we veel over de druk die medewerkers in ziekenhuizen momenteel ervaren. Er wordt weinig gesproken over de druk in de thuiszorg. Veel zorgverleners nemen nu extra taken op zich, zoals koken en wassen voor cliënten. Dit komt doordat de mantelzorger of familie minder vaak langskomt vanwege besmettingsgevaar. Hoe ervaren zorgverleners deze taken bovenop hun reguliere werk? In een artikel in de Volkskrant vertelden Mirthe Zock en Arjo Verheijen hun verhaal. Zij zijn allebei werkzaam bij een zogenaamd coronathuiszorgteam in Rotterdam. Zij nemen als zorgverleners vaak ‘extra’ taken op zich, wat kan zorgen voor meer mentale werkdruk. Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant.
Wat is het coronathuiszorgteam?
De zorgorganisaties Laurens, Aafje, Lelie Zorggroep, Humanitas en De Zellingen hebben in april het coronathuiszorgteam opgericht. De zorgmedewerkers van deze organisaties bieden persoonlijke verzorging aan cliënten die besmet zijn met het coronavirus. Eerst was het team er vooral voor praktische redenen, bijvoorbeeld omdat er een tekort was aan beschermingsmiddelen in de thuiszorg, zoals mondkapjes. Inmiddels is dat niet meer het geval. Nu is het team er voornamelijk om de zorg van cliënten zo doeltreffend mogelijk te verdelen. Door de besmettelijkheid van het virus is het belangrijk dat het team niet te groot wordt. De zorg die het coronathuiszorgteam geeft aan cliënten vraagt extra inzet van deze zorgmedewerkers. Doordat de kans op besmetting groter is bij coronapatiënten, willen niet alle zorgverleners langs bij die cliënten. Dat legt meer druk op het kleine team dat dit wel doet. Ook mantelzorgers, familie en vrienden kiezen er vaak voor afstand te nemen van het besmettingsgevaar.
Waarom werken in het coronathuiszorgteam?
In het artikel van de Volkskrant vertelt Arjo Verheijen waarom hij wel bij coronapatiënten langsgaat. Hij spreekt van een ‘plichtsbesef’ tegenover cliënten in de zorg. Arjo werkte tien jaar op de intensive care van een ziekenhuis. Hij maakte hier ook een situatie mee waarin hij cliënten in isolatie moest verzorgen. Door de coronacrisis komen bovenop de reguliere zorg ook nog de ‘normale’ alledaagse taken die mantelzorgers of familie op zich nemen. Het verzorgen van wonden, steunkousen aantrekken, ogen druppelen, maaltijden opwarmen of een toch nog een wasje doen, horen nu ook bij de taken van de zorgverleners van het coronathuiszorgteam. Deze ‘extra’ taken kosten meer tijd en energie dan een zorgverlener zou willen. Arjo vertelt dat hij vaak van plek naar plek moet sprinten om al zijn cliënten te zien op een dag.
Waarom is het coronathuiszorgteam nodig?
Zorgverleners uit het coronathuiszorgteam helpen het aantal ziekenhuisopnames te verminderen. Begin november liep het aantal opnames coronapatiënten in ziekenhuizen weer op. Daarom is het coronathuiszorgteam er om zo lang mogelijk hulp thuis te bieden. Het komt nu ook meer voor dat er geen plek meer is om mensen op te vangen in ziekenhuizen. Daardoor wordt er meer gevraagd van zorgverleners in het thuiszorgteam. Los van de fysieke taken, nemen zorgverleners nu ook psychische taken op zich. Zij zijn soms nog de enige die langskomen bij een coronapatiënt. “Bij veel mensen merk je de radeloosheid, de angst. Anderen zeggen: je moet toch ergens aan doodgaan, dan maar zo. Dat doet wel iets met je.” Aldus Mirthe Zock in de Volkskrant. Zij is één van de zorgverleners voor het coronathuiszorgteam in Rotterdam. Op het moment duren reguliere bezoeken rond een uur; eerst was dit slechts twintig minuten.
Mentale druk voor zorgverleners
Logischerwijs eisen de extra taken ook hun tol op zorgmedewerkers. “Als ik na zo’n week met dubbele diensten thuiskom, lig ik alleen maar op de bank Netflix te kijken. Dan zijn lichaam en geest gebroken.” Hiernaast leven de zorgverleners zelf ook meer in sociaal isolement. Het contact met de coronapatiënten zorgt ervoor dat hun eigen familie en vrienden ook minder zien. Toch hebben de zorgverleners uit het coronathuiszorgteam veel steun aan elkaar. De extra zorg die zij geven heeft wel gezorgd voor nieuwe kennis en waardering.
Dit artikel in de Volkskrant laat zien dat de thuiszorg ook veel druk ervaart tijdens de coronacrisis. In de media zien we vooral nieuws over zorgpersoneel in ziekenhuizen. Het is belangrijk dat medewerkers uit de thuiszorg hun verhaal kunnen doen over de huidige situatie.
Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen als zorgverlener tijdens de coronacrisis. Herken jij de mentale druk die Arjo en Mirthe omschrijven? Laat het ons weten door te mailen naar marketing@teamtelefoon.nl of reageer op onze Facebook posts.
Lees hier het volledige artikel in de Volkskrant.