Skip to main content

Actiz en andere zorgbelangengroepen maken zich zorgen over de toekomst van de ouderenzorg. Ze pleiten voor vergaande, radicale hervormingen om de betaalbaarheid, toegankelijk en kwaliteit in de ouderenzorg te behouden. In maart 2021 stelde ze daarom een lijst met uitgangspunten voor een toekomstbestendige ouderenzorg op. 

Problemen als vergrijzing en het toenemende aantal dementerenden zorgen ervoor dat de zorg steeds meer onder druk komt te staan. Ook complexe regelgeving en een tekort aan personeel zorgen voor problemen. Het personeel vraagt om meer salaris en waardering, maar heeft ook oplossingen nodig.

De tien uitgangspunten

Hiervoor dragen de organisaties tien uitgangspunten aan. Ze pleiten voor meer focus op de behoeftes van ouderen, meer samenhang en diverse woonvormen. Daarnaast kaarten ze ook de kwaliteit en werkplezier van het personeel aan en willen ze een streep door de bureaucratie.
 

De organisaties pleiten daarnaast voor opschaling van de innovatie en het verder digitaliseren van de zorg. Daar moeten de overheid en verzekeraars aan meewerken en bijdragen. De coronacrisis heeft de mogelijkheden van digitale zorg, zoals beeldbellen, laten zien. Dit kan in de toekomst goed van pas blijven komen. Om digitale oplossingen goed door te kunnen zetten, moeten ouderen en zorgprofessionals ondersteuning krijgen om nieuwe vaardigheden aan te leren. 

Tot slot roepen de betrokken organisaties op om ze te ondersteunen in het doorvoeren van het plan. Ze kunnen dit niet alleen maar zijn zelf meer dan bereid om hun steentje bij te dragen.

Meer weten? Lees hier alle tien uitgangspunten voor toekomstbestendige ouderenzorg. Heb jij een inspirerend verhaal of leuk initiatief dat je graag met ons wil delen? Mail dan naar marketing@teamtelefoon.nl