Skip to main content

Op 30 november 2022 ondertekenden de vakbonden en brancheverenigingen binnen de VVT sector het manifest ‘de medewerker op één’. In dit manifest staan acht actiepunten waar de vakbonden en branchevereniging samen met de overheid aan willen werken om van de VVT-sector een prettigere werkplek te maken. Het manifest dient dan ook als uitgangspunt voor branchevereniging Actiz om in gesprek te gaan over een loonsverhoging van minimaal 10%.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van Actiz, die op 24 maart 2023 plaatsvond, heeft Actiz van zijn leden mandaat gekregen. Dat betekent dat Actiz uit de naam van zijn leden met vakbonden mag onderhandelen over de afgesproken loonsverhoging in de CAO VVT. Actiz wil volgens Skipr uiterlijk per 1 januari 2024 de lonen in de VVT verhogen met minimaal 10%. Het bestuur van Actiz hoopt dat er voor de zomer nog een akkoord komt over de loonsverhogingen. 

Loonsverhoging in de huidige CAO

De CAO VVT die nu geldig is, loopt officieel af op 31 december 2023. In deze CAO was bepaald dat de lonen in 2022 met 3,5% zouden stijgen. Dit jaar zijn de lonen met 3% gestegen. Deze percentages zijn afgesproken voor de inval van Rusland in Oekraïne. De hoge inflatie in de periode daarna niet is meegenomen tijdens de onderhandelingen. Een loonstijging van 6,5% over twee jaar ten opzichte van een (verwachte) inflatie van 14% is een van de redenen dat er nu opnieuw onderhandeld wordt. Om de loonsverhoging zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen, wil ActiZ de huidige CAO openbreken voor een tussentijdse loonsverhoging. 

Medewerker op één

Volgens het manifest dat werd opgesteld en ondertekend door de brancheverenigingen binnen de VVT, lopen de lonen in de zorgsector enorm achter op de marktsector. Hierdoor komen zorgmedewerkers vaker financieel in de problemen en wordt de VVT een minder aantrekkelijke sector om in te werken. Daarom kiezen veel werknemers ervoor om als zzp’er aan de slag te gaan of om de sector helemaal te verlaten. In het manifest wordt dan ook ingezet op een hogere beloning en een lagere werkdruk. Bezoek onze CAO VVT pagina om meer te lezen over dit thema.  

Wil je het volledige artikel van Skipr lezen? Klik dan hier. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op social media om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen.