Skip to main content

De afgelopen maanden heb je je waarschijnlijk afgevraagd of je vakantie wel doorgaat. Nu het buiten weer warmer wordt, verlang je misschien al een beetje naar het lezen van een boek op het strand of een week op de hei met je gezin. Maar kun je eigenlijk wel vakantie nemen door het coronavirus? En wat is er allemaal vastgelegd in de wet en cao? 

Misschien heb je gemerkt dat je werkgever terughoudend is met de vakantie-aanvragen. Zo kan er angst heersen dat met de versoepeling van de coronamaatregelen het aantal besmette patiënten weer zal stijgen. Er is veel onduidelijk over de regels met betrekking tot het opnemen van vakantie door het coronavirus. En dat is niet gek, het is dit jaar allemaal een beetje anders. In dit artikel proberen we alle feiten voor je op een rijtje te zetten. Zo weet jij beter waar je aan toe bent en wat je van je werkgever kunt verwachten. 

Veelgestelde vragen 

NU’91, de vakbond voor zorgprofessionals, heeft een dossier aangemaakt met veelgestelde vragen over het werk met betrekking tot corona. De belangrijkste vragen en antwoorden over op vakantie gaan, zetten we hieronder voor je op een rij. Kijk voordat je op reis gaat ook nog even de website van Nederland Wereldwijd. Hier kun je per land zien welke restricties er op dat moment gelden. 

Kan ik deze zomer vakantie nemen?

In alle zorg-cao’s komt naar voren dat je ten eerste de ruimte moet hebben om de vakantiedagen op te nemen die je in dat jaar hebt opgebouwd. Daarnaast heb je recht op een vakantie van drie aaneensluitende weken. Je kunt dus ook dit jaar je vakantiedagen opnemen. Zorginstellingen zijn zelf verantwoordelijk voor het spreiden van vakanties zodat een eventuele opleving van het virus goed afgehandeld kan worden. 

Kan mijn werkgever mijn vakantie inhouden?

Wanneer het weer mogelijk is om op vakantie te gaan, dan hebben werkgevers inderdaad de mogelijkheid vakanties in te trekken door bijzondere omstandigheden. Dit is alleen het geval wanneer de zorginstelling waar je werkt ernstig in gevaar komt. De kosten die je al gemaakt hebt voor je vakantie moeten dan worden vergoed. Dit betreft de kosten die je niet op een andere manier gecompenseerd kunt krijgen. 

Had je al een vlucht geboekt toen je vakantie ingetrokken werd? Het omboeken van je vlucht wordt misschien vergoed door je werkgever. 

Kan ik verplicht worden vakantiedagen op te nemen?

Wanneer je door omstandigheden niet op vakantie wil gaan, wil je je vakantiedagen misschien helemaal niet opnemen. Je werkgever kan jou niet verplichten verlof op te nemen wanneer er minder werk is. Jij bepaalt uiteindelijk zelf wanneer je wil genieten van je vrije dagen. Wanneer er uren uit je rooster wegvallen, of wanneer je niet meer ingezet kunt worden op verschillende afdelingen door corona, dan ligt dit buiten jouw macht. Wel is het belangrijk dat je op die uren beschikbaar bent én blijft. Op deze manier kun je misschien op een andere afdeling of locatie worden ingezet. 

Mijn vakantie is gepland en gaat niet door, wat nu?

Het is helaas niet mogelijk je vakantie-aanvraag in te trekken wanneer dit definitief doorgevoerd is. Wanneer de aanvraag nog niet is goedgekeurd, kun je hierover nog in gesprek gaan met je werkgever. Indien je aanvraag definitief is, moet je er toch het beste van maken. Het kan ook ontspannend zijn om in Nederland wat leuks te doen om mentaal tot rust te komen. 

Ik zit vast in het buitenland, wat nu? 

Zit je vast in het buitenland door een onverwachte lockdown? Dan gelden er verschillende regels. Ben je op reis gegaan toen er nog géén restricties waren? Dan heb je als werknemer recht op doorbetaling van loon vanaf het moment dat je niet naar huis kon gaan. Je was je er namelijk niet van bewust dat je niet op tijd terug kon keren. Je kan in deze situatie ook niet worden verplicht om extra vakantiedagen op te nemen. Wanneer er wel restricties gelden is dit natuurlijk anders, dan ben je op de hoogte van het feit dat je misschien niet terug kunt. 

Staat jouw vraag hier niet tussen? Of heb je vragen over een specifieke situatie? Wanneer je lid bent van NU’91 kun je telefonisch contact opnemen via dit nummer: 030-2964144 of via de mail serviceloket@nu91.nl

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Disclaimer: aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Vraag altijd goed na bij jouw werkgever welke regels worden gehanteerd en volg te allen tijde de adviezen van het kabinet en het RIVM.