Ouderen die lijden aan dementie hebben het extra zwaar tijdens de coronacrisis. Uitleggen dat ze in isolatie moeten en niemand kunnen zien is voor hen vaak lastiger te begrijpen. De gevolgen hiervan kunnen leiden tot extra weerstand of zelfs agressie. Zorg voor Beter ging in gesprek met Gz-psycholoog Maritza Allewijn. In dit artikel vatten we een paar tips van Maritza voor je samen.
Tip 1: Denk na over de informatie die wordt gedeeld
Het delen van slecht nieuws kan cliënten met dementie een angstig gevoel geven. Door de dementie kunnen ze vaak niet plaatsen wat de aanleiding hiertoe is. Bij vergevorderde dementie nemen mensen vaak niet eens het nieuws op maar blijven ze in dat gevoel hangen. Laat het gewone leven, binnen de geldende regels, zoveel mogelijk doorgaan. Zorg ook voor genoeg beweging, frisse lucht en ontspanning. Dit kan het angstige gevoel van cliënten met dementie verminderen.
Tip 2: Zorg voor verschillende vormen van contact
Contact met anderen is onwijs belangrijk voor de mentale gezondheid. Daarom kan het helpen ervoor te zorgen dat cliënten met dementie op andere manieren contact houden met familieleden en vrienden. Zij moeten niet het gevoel hebben dat ze worden vergeten. Volgens CCE consulent Simone de Kok kunnen bepaalde adviezen hierbij helpen. Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) helpt zorgprofessionals met probleemgedrag bij mensen die langdurige professionele zorg en ondersteuning nodig hebben. Volgens de Kok zijn bijvoorbeeld het sturen van een kaartje, beeldbellen, of bezoek op anderhalve meter goede alternatieven. Wel is dit lastiger dan normaal, daarom zet zij de volgende adviezen op een rij.
- Dementerende mensen hebben baat bij herkenning, daarom kun je in plaats van het sturen van een kaartje ook een fotoboek maken. Dit kan helpen bij de herkenning van familieleden en creëert een bekende setting.
- Contact op anderhalve meter is lastig en kan killer overkomen. Daarom kan het helpen om te letten op je toon en houding.
- Het zoeken van afleiding kan ook helpen om negatieve gevoelens te verzachten. Alzheimer Nederland maakte een lijst met 100 activiteiten die dementerende mensen kunnen doen. Deze zijn verdeeld in verschillende categorieën zoals: nuttige-, leuke- en actieve en uitdagende activiteiten.
Tip 3: Elke cliënt heeft andere wensen
Het verzorgen van dementerende cliënten is maatwerk, iedereen heeft andere wensen. Het is fijn voor de cliënt om daar in deze situatie extra aandacht voor te hebben. De een wil op de hoogte blijven van het nieuws, anderen willen liever niets horen van het nieuws.
Tip 4: Zorg voor een goede samenwerking tussen verzorgers
Steun elkaar en laat zien dat je elkaar waardeert als verzorger of verpleegkundige en mantelzorger. Het zorgen voor mensen met dementie is al complex, tijdens de coronacrisis neemt dit alleen maar toe. Dit geldt voor zowel professionele verzorgers als mantelzorgers. Stel niet te hoge eisen en wees begripvol als er een taak is die op dat moment niet lukt. De onderlinge relatie is dan ook erg belangrijk voor de continue zorg.
Deze tips kunnen je helpen tijdens de verzorging van dementerende cliënten. Heb jij zelf nog tips over dit onderwerp? Stuur ze naar ons via de mail, dan delen wij ze in de nieuwsbrief.
Bron: Zorg voor Beter
Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.