Skip to main content

Een dag uit het leven van: wijkverpleegkundige Zuidzorg. Door weer en wind zien we ze gaan, op weg naar hun cliënten. Vraag jij je ook weleens af hoe een dag van een wijkverpleegkundige eruitziet? Vandaag lopen wij mee met Annemieke. Zij is 43 jaar en werkt sinds 2003 bij Zuidzorg als wijkverpleegkundige.

06:00 uur

Wanneer mijn wekker gaat, ga ik me eerst wassen en aankleden. Ook doe ik wat huishoudelijke klusjes zoals het aanzetten van de wasmachine en het uitladen van de vaatwasser. Vervolgens maak ik de kinderen wakker en ga ik ontbijten. Tijdens mijn ontbijt lees ik de rapportages van de cliënten en lees ik e-mails en berichten van mijn collega’s. Ook zet ik mijn bereikbaarheid aan in de TeamTelefoon applicatie. Ik vind het een prettig idee dat ons wijkteam altijd bereikbaar is voor onze cliënten. Als ik een keer niet mijn telefoon kan opnemen, schakelt dit automatisch door naar mijn collega of de voicemail. Na afloop kan ik zien wie er gebeld heeft en welke collega het telefoontje heeft afgehandeld. Dat zorgt voor veel rust. Ik ben nooit meer bang dat ik een belangrijk telefoontje heb gemist. Ook is het prettig dat je je bereikbaarheid zo in kunt stellen dat je soms alleen telefonisch bereikbaar bent voor je collega’s. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je vanuit huis je administratie bijwerkt.

07:15 uur

Om 07:15 uur stap ik in de auto naar de eerste cliënt die ik uit bed help. Na het douchen, trek ik de steunkousen aan en meet ik de bloedsuikerspiegel. Aan de hand daarvan maak ik de insuline klaar. Voor de zekerheid, check ik altijd de Medicatie Controle App op mijn telefoon voordat ik de insuline toe dien. Deze is handig gekoppeld aan de TeamTelefoon applicatie. Voor ik vertrek, controleer ik of alle medicatie ingenomen is.

08:00 uur

Vervolgens breng ik een bezoek aan een jonge cliënt met een hoge dwarslaesie. We starten samen de dag. Ik help haar niet alleen met douchen en aankleden, maar ik ondersteun haar ook met bewegingsoefeningen en verplaatsingen in huis. Terwijl de cliënt haar medicatie inneemt en geniet van het ontbijt wat ik heb klaargemaakt, drink ik een kopje koffie.

08:50 uur

Daarna ga ik langs bij een cliënt om te katheteriseren. Deze dame is recent een familielid verloren. Als het niet te druk is, neem ik nog even de tijd om een praatje te maken met mevrouw. Samen kijken we naar foto’s. Helaas moet ik daarna weer vertrekken, want de volgende cliënt wacht op mij: een oudere heer met dementie. Ik help hem met douchen, aankleden en het aantrekken van steunkousen. Ook nemen we samen even de dag door om structuur aan te brengen.

10:23 uur

Na dit bezoek rijd ik even naar kantoor om gebruik te maken van het toilet en wat te drinken. Zo pak ik tussendoor mijn rust. Vervolgens rijd ik door naar mijn volgende cliënt, een pré-terminale cliënt. Ik help meneer met wassen, aankleden en het gebruik van onder andere inhalatie medicatie. Terwijl ik zijn huid verzorg, kletsen we even bij. Voordat ik vertrek, geef ik persoonsgericht advies op het gebied van voeding en beweging.

11.15 uur

Mijn volgende cliënt heeft een grote, drukke hond. Om haar rustig en goed te kunnen verzorgen aan de tracheostoma, is het niet handig als de hond in dezelfde kamer is. Ik bel haar om door te geven dat ik onderweg ben. We hebben afgesproken dat zij de hond voor mijn komst even verplaatst naar de tuin. Zo kan ik rustig mijn werk doen en haar de begeleiding bieden die zij nodig heeft.

12.10 uur

Daarna rijd ik naar kantoor. Ik bestel materiaal voor cliënten, overleg met huisartsen en plan nieuwe cliënten in voor een eerste afspraak. Ondertussen eet ik een boterham en klets ik even bij met mijn collega’s. Hoewel het ‘s middags vaak lastig is om een rustmomentje te vinden, geniet ik erg van de afwisseling tussen zorgen en regelen. Ook het contact met andere zorgverleners en het coördineren van de zorg in het wijkteam vind ik erg leuk.

13:25 uur

Na de lunch doe ik nog een intake en een evaluatie bij twee cliënten. Aan het einde van de middag bezoek ik nog een aantal cliënten voor medicatiebegeleiding in combinatie met eetmomenten. Daarna sluit ik de dag af en ga ik naar huis.

Vond je dit klantenverhaal leuk om te lezen? Lees dan ook de interviews met Steef en Lisanne. Wij gaan regelmatig in gesprek met medewerkers uit de zorgsector.