Skip to main content

Pas afgestudeerde verpleegkundigen zijn vaak nog niet handig genoeg met digitale zorgmiddelen zoals beeldbellen, cliëntendossiers en zorg-apps. Werkgevers moeten ze bijscholen, schrijft Zorgvisie.

Zorggroep Amaris is al een tijdje bezig met het digitaliseren van hun zorg. Zij zien veel jonge verpleegkundigen van de opleiding komen die moeite hebben met de systemen die ze gebruiken. Manager innovatie Merlijne Sonneveld ziet wel dat jonge medewerkers veel aanpassingsvermogen hebben, maar dan moet de informatie wel eerst aangeboden worden. “Zodra er een nieuwe update is van WhatsApp of van de praat-app Clubhouse zijn ze er vlot bij, maar bij nieuwigheden op werkgebied gaat het minder snel.”

Tot nu toe geven scholen zorgtechnologie als keuzevak. Jonge leerlingen denken niet dat ze het nodig hebben, omdat ze vaak handig zijn met sociale media. Bij ‘Digivaardig in de zorg’, een organisatie die zich inzet voor het digitaliseren van de zorg, pleiten ze er daarom voor om het een verplicht vak te maken. Studenten hebben niet alleen weinig kennis over zorgtechnologie, ook over privacy en veilig omgaan met data weten ze niet genoeg af. 

Merlijne vindt dat er meer aandacht besteed moet worden aan digitalisering op de opleiding tot verpleegkundige. Onderwerpen zoals alarmsensoren en hoe de Wet zorg en dwang daar invloed op heeft, moeten standaard besproken worden. Leerlingen worden nu niet volledig voorbereid de markt op gestuurd vindt zij. 

Er zijn veel initiatieven om zorgmedewerkers digivaardiger te maken: het aanwijzen van digicoaches bijvoorbeeld. Deze medewerkers worden opgeleid om vragen te beantwoorden van collega’s. Op die manier ervaren medewerkers een lagere drempel om vragen te stellen. 

Lees het hele artikel op Zorgvisie.

TeamTelefoon interviewde Merlijne Sonneveld over hoe zij en haar collega’s de telefonische bereikbaarheid van Amaris verbeterde. Lees het dossier ‘Telefonische bereikbaarheid van zorgteams verbeteren’.