Skip to main content

Vraag jij je ook weleens af hoe een werkdag in een hospice eruit ziet? We gingen hierover in gesprek met Kim. Zij is 22 jaar en woont in Twente met haar partner Maurice en hondje Matzy. Ze volgt de studie Verzorgende IG/Maatschappelijke Zorg aan het ROC Aventus in Apeldoorn. Tijdens haar studie heeft Kim op verschillende plekken werkervaring opgedaan. De beste herinnering heeft zij aan haar stage bij hospice Enschede. Lees hier haar verhaal.

Hoe ziet een werkdag in een hospice eruit?

“Ik begon de dag altijd met een kort overleg met collega’s om de bijzonderheden door te nemen. Vervolgens begon ik aan mijn eerste ronde.” Kim informeerde bij de bewoners of ze lekker hadden geslapen en of ze zin hadden om die dag samen iets te ondernemen. Bijvoorbeeld samen een spelletje doen of een wandeling maken. Soms gaf Kim hen een pedicure of voetmassage. “Het kwam ook voor dat bewoners gewoon samen een kopje thee wilden drinken op hun kamer of in de gemeenschappelijke huiskamer.” 

Welke zorg biedt een hospice?

“In een hospice bieden artsen en verpleegkundigen palliatief terminale zorg. Deze zorg bestaat bijvoorbeeld uit verplegen, verzorgen en pijn bestrijden. Het doel is om de kwaliteit van leven in de laatste levensfase zo hoog mogelijk te houden. Bewoners mogen bijvoorbeeld zelf aangeven wat ze willen doen op een dag. Ook krijgen ze de mogelijkheid om van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat te bestellen waar zij trek in hebben. Je kunt het zo gek niet bedenken!” Naast haar ochtendronde, bezocht Kim de bewoners twee keer per dag om de eetwensen te inventariseren. Dit deed zij aan de hand van een uitgebreide menukaart met afbeeldingen die op elke kamer lag. “Natuurlijk hielden we wel in de gaten of de bewoner daadwerkelijk mocht eten of drinken wat hij of zij besteld had. In het zorgdossier hielden we dit dagelijks keurig bij.”

Wat is het mooiste compliment dat je hebt gekregen?

Het mooiste compliment dat Kim heeft gekregen was van een bewoner in het hospice. “Hij wilde mij persoonlijk nog even spreken voor hij euthanasie zou krijgen. Hij gaf aan dat hij mede dankzij mij een hele mooie tijd heeft gehad bij het hospice. Ook liet hij weten dat hij zich geen enkele dag verveeld heeft en mij de beste zorgverlener vond.”

Hoe verloopt de verhuizing naar een hospice?

Wie ongeneeslijk ziek is, kan terecht in een hospice voor zorg en verblijf in huiselijke sfeer in de laatste levensfase. “Wanneer er een nieuwe bewoner arriveerde met de ambulance, werd deze persoon altijd opgevangen door onze manager. Er werden dan procedures vragen gesteld om de wensen en behoeften in kaart te brengen. Bijvoorbeeld vragen over het geloof, wie gebeld moet worden als er iets gebeurt, waar diegene verzekerd is en wat de wensen zijn voor het ontvangen van bezoek.”

Hoe sluit je je dag af?

“Voordat ik mijn dag afsloot, maakte ik de dienbladen op voor het avondeten met daarbij een notitie van de wensen per bewoner.” Zo wisten Kim’s collega’s van de avonddienst precies wat elke bewoner die avond wilde eten en drinken. “Aan het eind van mijn dienst bracht ik altijd nog een laatste bezoek aan alle bewoners en mijn collega’s.” Eenmaal thuis dook Kim in de studieboeken. “Na iedere werkdag schreef ik op wat ik die dag had gedaan zodat ik dit, als ik later oud ben, kan laten lezen aan mijn (klein)kinderen.”

Welk verhaal blijft jou altijd bij?

“Het verhaal wat mij het meeste bijbleef, was van een andere bewoner. Toen Kim zijn kamer binnenliep zei hij direct: “Daar is mijn meisje weer.” Hij bedankte Kim voor de goede zorgen en vroeg haar of hij nog iemand namens haar de groetjes kon doen in de hemel. Kim vertelde hem dat haar oma kort geleden was overleden. Daarop zei hij: “Dan vertel ik ook gelijk hoe goed je voor mij gezorgd hebt en dat ze mag boffen met zo’n goede en lieve kleindochter.”

Toen Kim dit hoorde, moest ze haar tranen bedwingen. Eenmaal in de bus naar huis, barstte ze in tranen uit. “Ook zorgverleners hebben wel eens verdriet. Er zit ook een mens achter het uniform. Deze meneer was dag in dag uit in mijn buurt. We hebben samen veel puzzels gemaakt, spelletjes gespeeld en hele mooie gesprekken gevoerd samen. Daar kijk ik met veel plezier op terug.”

 Vond je dit leuk om te lezen? Volg Kim op Instagram of lees een van onze andere interviews, bijvoorbeeld het artikel waar wij in gesprek gaan met wijkverpleegkundige Linda.