Skip to main content

Podcasts zijn informatief en ook nog eens ontspannend. Het kan een leuke afwisseling zijn op andere activiteiten, zoals het kijken van een serie of het lezen van een boek. Wat handig is, is dat je de afleveringen van een podcast-serie kunt beluisteren waar of wanneer je wilt. Je kunt de podcast-afleveringen namelijk downloaden op je telefoon, zodat ze op elk moment beschikbaar zijn.

We schreven eerder een artikel over drie podcasts die de moeite waard zijn om te luisteren als zorgmedewerker. Ook legden we uit wat een podcast precies is. Lees hier meer over in Podcasts over de zorg: deel 1 en deel 2. In dit derde artikel zetten we vier andere podcasts voor je op een rij: ‘Zorg voor mensen in de zorg’, ‘Podcast Voorzorg’, ‘Flinke verhalen met Barry Popma’ en ‘Slaaptijd’. Hieronder leggen we uit waar ze over gaan en waar je ze kunt beluisteren. 

Zorg voor mensen in de zorg

In Zorg voor Mensen in de Zorg onderzoekt Robin Rotman, schrijver voor BNR Nieuwsradio, hoe zorgorganisaties naastpatiënten ook hun medewerkers gezond houden. Het is een serie van stichting IZZ, het ledencollectief van mensen in de zorg, in samenwerking met BNR. De onderwerpen in de podcast richten zich op verschillende doelgroepen: van jongeren werven en behouden op de werkvloer tot het bespreekbaar maken van effecten van de overgang voor vrouwen in de zorg. Bij elke aflevering is een gastspreker aanwezig, die werkzaam is in de zorg.

Aanleiding is het boekje Zorgen voor Professionals. Hierin staan ‘84 praktische tips in moeilijke tijden’. Werk je in de zorg? Op www.zorgenvoorprofessionals.nl kun je het boekje gratis downloaden.

De Zorg voor Mensen in de Zorg podcast richt zich op een breed publiek wat in verschillende sectoren in de zorg werkt. Hierdoor krijg je een idee hoe het er op andere afdelingen soms aan toe gaat. De afleveringen duren rond de 30 minuten en zijn te vinden op Apple podcasts, Spotify en op de website van IZZ en BNR

Podcast Voorzorg

Een podcast over de gezondheidszorg in Nederland, gemaakt door de redactie van Skipr en Zorgvisie. Deze podcast is gericht opmedewerkers in de zorg en de dilemma’s die zij tegenkomen tijdens de corona crisis. Bestuursvoorzitters, specialisten en ook medewerkers in verpleeghuizen komen aan het woord. Daarnaast is er een aflevering waarin een patiënt met corona vanuit zijn perspectief vertelt. Hij beschrijft hoe hij de zorg ervaarde en wat er in de toekomst beter zou kunnen.

Ondertussen staan er tien afleveringen online met elk een nieuwe gastspreker. De afleveringen duren niet allemaal even lang, maar duren tussen de 20 en 45 minuten. Je kunt de podcast luisteren op Apple Podcasts en Spotify

Flinke verhalen met Barry Popma

In ‘Flinke Verhalen’ praat Barry Popma met inspirerende mensen die proberen de wereld te verbeteren op hun eigen manier. Hoe gaan deze mensen om met de Corona crisis? Welke inzichten hebben zij gekregen? Barry Popma koppelt de verhalen van dezemensen aan de zorg. Bijvoorbeeld Remy Bonjasky, drievoudig wereldkampioen kickboksen vertelt zijn verhaal. Hij geeft motivational speeches aan verschillende bedrijven. Hij legt uit hoe belangrijk focus is voor het bereiken van doelen. Samen met Popma bespreekt hij hoe dit toepasbaar is op de zorg. 

In een andere aflevering komt Fenna Heyning aan het woord. Zij is internist die zich focust op het verbeteren van de organisatie van topklinische ziekenhuizen. Daarnaast onderneemt Heyning nog veel meer om de zorg te verbeteren. Zo stelt ze voor om de samenwerkingen tussen verschillende afdelingen te herstellen. 

Barry Popma is de oprichter van Flink Veranderen. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in het veranderen van de werkwijze van ouderen-, ziekenhuis- en revalidatiezorg. 

De afleveringen duren rond de 45 minuten. Deze podcast kun je luisteren op Apple podcasts en Flink veranderen.

Slaaptijd 

Als zorgverlener is het belangrijk om genoeg rust te nemen na een werkdag. Het verzorgen van cliënten kan soms veel van jevragen. Daarom is een goede nachtrust cruciaal. De podcast Slaaptijd helpt je om na een drukke dag tot rust te komen. In verschillende afleveringen oefen je zelf met meditatie en mindfulness technieken. Het is misschien een beetje wennen, maar deze podcast kan zeker zorgen voor een verbeterde nachtrust. De podcast Slaaptijd is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten van experts op het gebied van neuroscience en psychologie. 

Deze podcast heeft afleveringen met verschillende onderwerpen zoals ‘je hoofd leegmaken’, ‘dankbaarheid voor het slapen gaan’, of ‘in slaap zonder zorgen’. Zo kun je zelf kiezen welke aflevering op dat moment het beste bij je past. Deze podcast kun je luisteren op Apple Podcasts en Spotify

We hopen dat deze podcasts je aanspreken en dat je zo op een ontspannen manier nieuwe dingen kunt ontdekken!

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.