Skip to main content

Podcasts zijn informatief en ook nog eens ontspannend. Het kan een leuke afwisseling zijn op andere activiteiten zoals het kijken van een serie of het lezen van een boek. Wat handig is, is dat je de afleveringen van een podcast-serie kunt beluisteren waar of wanneer je wilt. Je kunt de podcast-afleveringen namelijk downloaden op je telefoon, zodat je ze op elk moment kunt beluisteren. 

We schreven eerder een artikel over drie podcasts, die de moeite waard zijn om te luisteren als zorgmedewerker, en legden uit wat een podcast precies is. Lees hier meer over in Podcasts over de zorg: deel 1In deel 2 zetten we drie andere podcasts voor je op een rij: De ‘Mantelfoon podcast’, ‘Nursing Impact’ en ‘Ambulance de Podcast’. Hieronder leggen we uit waar deze ze over gaan en waar je ze kunt beluisteren. 

Mantelfoon podcast

De Mantelfoon Podcast is een podcast van Mantelfoon. Dit is een telefonische dienst die 24/7 bereikbaar is voor mantelzorgers. Mantelfoon biedt een luisterend oor en geeft advies. In de podcast-afleveringen gaan de sprekers dieper in op wat mantelzorg precies inhoudt en wat voor uitdagingen erbij komen kijken. De eerste aflevering van deze podcast ging op 28 mei 2020 live en ging over de lancering en introductie. Ondertussen zijn er in totaal vier afleveringen geüpload. Onderwerpen die besproken worden in deze podcast zijn bijvoorbeeld jonge mantelzorgers en respijtzorg. 

De Mantelfoon podcast is een informatieve podcast die je ook nog eens aan het denken zet. De afleveringen van deze podcast duren ongeveer 30 minuten. Je kunt ze beluisteren op Apple Podcasts, Spotify en Radio via Internet. 

Nursing 

Nursing is een platform voor verpleegkundigen in Nederland en Vlaanderen. Op hun platform delen ze artikelen en maandelijks sturen ze hun magazine. Ook lanceerde Nursing een eigen podcast, namelijk ‘Nursing Impact’. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat deze podcast over verhalen met impact. Verpleegkundigen delen in de verschillende afleveringen verhalen die belangrijk waren tijdens hun carrière. Deze verhalen zijn vaak ontroerend en ze maken indruk. Verpleegkundigen vertellen meer over wat ze hebben meegemaakt en geleerd. Zo zijn er bijvoorbeeld afleveringen over ‘De impact van een jong overlijden’, of ‘De impact van een stage in Ghana’. 

Elke twee weken komt er een nieuwe aflevering van deze serie online. De afleveringen verschillen qua lengte. Sommige zijn ongeveer 10 minuten lang, anderen duren zelfs een uur. 

Ben je benieuwd naar deze meeslepende verhalen? Je kunt ze beluisteren op Nursing.nl maar ook op verschillende podcast kanalen, zoals Apple Podcasts, Spotify en SoundCloud

Ambulance – De Podcast 

Ambulanceverpleegkundige Ivo van Asperen neemt je mee in de wereld van de ambulancediensten. Ivo is tien jaar werkzaam bij de ambulance in Amsterdam en gaat met anderen in gesprek over onderwerpen rondom de ambulancezorg. We kennen allemaal de gele busjes met de knipperende zwaailichten, maar vaak weten we niet wie daar werken. Wat motiveert hen om dit vak te kiezen en hoe gaan ze om met de druk die bij dit beroep komt kijken? Ivo kijkt in één aflevering bijvoorbeeld mee bij de ambulance op Schiphol, in een andere aflevering gaat hij dieper in op de geschiedenis en oorsprong van de ambulance. De afleveringen zijn heel afwisselend en richten zich op onderwerpen waar je in eerste instantie misschien niet over nadacht. 

Deze afleveringen duren ongeveer allemaal een uur. Je kunt ze beluisteren op verschillende podcast kanalen zoals Apple Podcasts en Spotify

We hopen dat deze podcasts je aanspreken en dat je zo op een ontspannen manier nieuwe dingen kunt ontdekken!

 

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.