Skip to main content

Het luisteren van podcasts is een goede manier om te ontspannen én tegelijkertijd te leren. In deze coronatijd heb je misschien iets meer vrije tijd dan normaal, podcasts zijn dan een leuke afwisseling op lezen en tv kijken. Er zijn podcasts die gaan over de zorg. Maar wat is een podcast nou eigenlijk, en waar kun je deze beluisteren? Wij leggen het hieronder allemaal uit en hebben een aantal interessante podcasts voor jou op een rij gezet.

Altijd en overal luisteren

Een podcast is een audio-uitzending waarin een bepaald onderwerp besproken wordt. Podcasts bestaan meestal uit meerdere afleveringen. Soms zijn deze afleveringen een monoloog waarin de verteller je meeneemt in een verhaal. Ook worden er vaak gasten uitgenodigd. Een gastvrouw of -heer gaat dan in discussie met een of meerdere gasten over een bepaald onderwerp. Podcasts kun je beluisteren op verschillende platformen. Zo kun je gebruik maken van Spotify, Apple podcasts (voor Apple gebruikers) en Stitcher (voor Android-gebruikers). Wanneer je een interessante aflevering vindt, kun je hem gelijk beluisteren. Maar wat ook handig is, is dat je hem ook kunt downloaden voor een ander moment. Zo kun je er bijvoorbeeld naar luisteren als je onderweg bent naar werk. 

We hebben drie podcasts over de zorg voor je op een rijtje gezet: ‘Tommie in de zorgt’, ‘KoffieCo’ en ‘BNR Beter’. Ben je benieuwd waar deze podcasts over gaan en waar je ze kunt vinden? Lees dan snel verder.

Tommie in de zorg

Tommie Niessen is verpleegkundige en wil met zijn verhalen meer positieve aandacht richten op de zorg. Dit doet hij door middel van het geven van lezingen, het uitbrengen van een boek én het maken van een podcast. Deze podcast heet: Tommie in de zorg. Hierin gaat hij in gesprek met mensen die actief zijn binnen de zorgsector. De verschillende afleveringen lopen erg uiteen qua onderwerp. Zo praat hij in een aflevering met Jos de Blok, oprichter van Buurtzorg, over de filosofie van deze organisatie gepraat. Maar praat hij ook met Kees Veldboer, die Stichting Ambulance Wens oprichtte.

Tommie stelt kritische vragen die zorgen voor diepgaande gesprekken. Ook zitten er soms ontroerende momenten tussen. Zo is er een aflevering waarin Tommie in gesprek gaat met Naomi Kanters, die ongeneeslijk ziek is. Zij vertelt over haar gevecht tegen kanker en hoe ze hier dagelijks mee omgaat. Ook heeft ze het over het stigma wat vaak rond deze patiënten hangt.

Tommie in de zorg is een veelzijdige, informatieve podcast die je ook nog een aan het denken kan zetten. De afleveringen van deze podcast zijn ongeveer 50 minuten lang. Je kunt ze beluisteren op Apple podcasts, Spotify en Stitcher

KoffieCo 

In de KoffieCo podcast worden medische specialisten geïnterviewd. Deze podcast wordt gemaakt door geneeskundestudenten Doris, Tessa en Tiara. Zij zijn hiermee gestart om als arts in spé meer te leren over de verschillende kanten die je op kunt met geneeskunde. In de afleveringen gaan ze in gesprek met specialisten uit de medische wereld. Artsen uit verschillende vakgebieden komen aan het woord. Dit zorgt ervoor dat de afleveringen allemaal heel verschillend zijn. Zo wordt er gesproken met radiologen, dermatologen en psychiaters. Ook worden er onderwerpen besproken die iets minder voor de hand liggen, zoals burn-outs onder zorgmedewerkers en ondernemen in de zorg.

Er zijn drie verschillende type podcasts die behandeld worden in de KoffieCo: ‘De specialismen’, ‘De Specials’ en ‘De Overdracht’. In ‘de specialismen’ word je in 45 minuten bijgepraat over een bepaald vakgebied, zoals bijvoorbeeld over gynaecologie. In ‘de specials’ worden er vakoverstijgende onderwerpen besproken die de luisteraar meer vertellen over de laatste medische ontwikkelingen. Daarnaast is er ‘de overdracht’: in deze afleveringen kun je luisteren naar gênante, inspirerende, of verdrietige gebeurtenissen. 

Deze podcast is interessant als je veel informatie wil opdoen over specifieke vakgebieden in de medische wereld. De afleveringen zijn ongeveer 45 minuten lang. Je kunt ze beluisteren op Apple podcasts, Spotify en Stitcher

BNR BETER: Harmke Pijpers over de laatste zorgontwikkelingen

In de BNR Beter podcast praat Harmke Pijpers je bij over de laatste zorgontwikkelingen. Pijpers, bekend in de radiowereld, is sinds 2007 werkzaam bij de Business Nieuws Radio (BNR). De BNR Beter podcast is onderdeel van deze radiozender. In deze afleveringen word je, vaak door meerdere gasten, bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de zorg. Er is ongeveer elke week een nieuwe aflevering met het laatste zorgnieuws. De onderwerpen die besproken worden zijn actueel en laten zien dat een verhaal meerdere kanten heeft. Ten tijde van het COVID-19-virus bijvoorbeeld zijn er verschillende afleveringen die hierover gaan. Zo zijn er afleveringen die gaan over preventief onderzoek, ervaringen op de IC en kwetsbare ouderen. 

Pijpers stelt kritische vragen en stimuleert discussie in de podcasts. De podcast wordt geïntroduceerd en daarna wordt er met gasten gesproken over een bepaald onderwerp. Vaak worden er gasten uitgenodigd die veel verstand hebben van de zorg en hier zelf werkzaam in zijn. Zo is er bijvoorbeeld een aflevering over culturele verschillen in de zorg. Het kan namelijk lastig zijn om als zorgverlener zo goed mogelijk zorg te geven aan een cliënt die een andere taal spreekt of een andere religie heeft. 

Deze podcast is interessant als je het belangrijk vindt op de hoogte te blijven van de laatste zorgontwikkelingen. De afleveringen van deze podcast zijn iets korter, ze zijn namelijk 25 minuten lang. Je kunt ze beluisteren op Apple podcasts en Spotify

We hopen dat je de podcasts leuk vindt en meer over verschillende aspecten van de zorg kunt leren. Veel luisterplezier! 

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.