Skip to main content
In Nederland voelt een kwart van de 65-plussers en meer dan de helft van de 85-plussers zich eenzaam. Als zorgmedewerker word je hier elke dag mee geconfronteerd. In een eerder artikel gaven we tips hoe je hiermee om kan gaan, zoals een aantal gesprekstechnieken. Vaak is dit niet genoeg. Het probleem moet ook worden aangepakt bij de bron, de sociale isolatie. Er zijn verschillende initiatieven opgezet die ouderen kunnen helpen met het aanpakken van die eenzaamheid. In dit artikel zetten we er een aantal op een rij, die jij wellicht aan eenzame cliënten kan voorleggen.

Studenten

Senior&student is een initiatief dat ouderen koppelt aan studenten die hen gezelschap willen houden. De studenten spreken samen met de ouderen af hoe vaak ze elkaar zien en wat ze precies gaan doen. De ouderen kunnen zelf aangeven waar zij hulp bij nodig hebben of waar ze in zijn geïnteresseerd. Misschien wil de cliënt een paar keer per maand een praatje maken of heeft hij of zij hulp nodig bij het boodschappen doen. De student wordt op de interesses van de oudere gematcht. Er zijn momenteel 30.000 studenten in heel Nederland die open staan voor een match. Is jouw cliënt geïnteresseerd in dit project? Aanmelden kan via deze link. Aangezien het momenteel niet altijd mogelijk is om in het echt langs te gaan, heeft senior&student ook een platform voor coronahulp. Ouderen kunnen via het platform aangeven waar ze hulp bij nodig hebben. Willen ze bijvoorbeeld graag een wandeling maken, of kunnen ze niet zelf medicijnen ophalen bij de apotheek? Een student kan ze hierbij helpen. Aanmelden voor de coronahulp kan via deze link. 

Buurthuizen

Een wellicht laagdrempelige optie voor ouderen is om naar het plaatselijke buurt- of dorpshuis te gaan. Vaak worden daar, speciaal voor ouderen, leuke activiteiten georganiseerd zoals kaartspellen, bingo of jeu de boules. Vanwege het coronavirus hebben buurt- en dorpshuizen lange tijd op slot gezeten, maar sinds 1 juni mogen ook zij weer gedeeltelijk open. 

Een gezellig praatje of goed gesprek 

De Zilverlijn is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds. Dit is een speciale belservice voor ouderen. Wekelijks belt een vrijwilliger voor een gezellig praatje of een diepgaand gesprek. De cliënt en de vrijwilliger bepalen samen waar zij graag over willen praten. De Zilverlijn werkt goed tegen eenzaamheid, want volgens het Nationaal Ouderenfonds voelt vier op de vijf ouderen zich door de wekelijkse belletjes minder alleen. Aanmelden voor de Zilverlijn kan via dit formulier.

Schrijfmaatje

Schrijfmaatje is een ander initiatief van het Nationaal Ouderenfonds. Vaak vinden ouderen het leuk om post te ontvangen. Een brief of kaartje kan hun dag opfleuren. Schrijfmaatje koppelt ouderen aan een vrijwilliger waar zij post mee kunnen uitwisselen. De ouderen geven aan of zij alleen post willen ontvangen of dat zij het ook willen versturen. Deze wens wordt gedeeld met vrijwilligers, die de cliënt dan post kunnen sturen. Aanmelden kan via deze website. Als medewerker van een woonzorginstelling kun je daar ook een account aanmaken, zodat een groep ouderen post kan ontvangen. 

Intieme gesprekken met leeftijdsgenoten

UP! heeft ook een leuk initiatief opgezet: In je Uppie aan de Lijn. Het initiatief past heel goed in deze tijd van afstand houden. In je Uppie aan de Lijn is een groepsgesprek tussen ouderen via de telefoon. Er wordt gepraat over wezenlijke onderwerpen zoals vriendschap, familie of dankbaarheid. De onderwerpen bieden de ouderen veelal de kans om te vertellen hoe het met ze gaat. Om ervoor te zorgen dat de gesprekken soepel verlopen, worden ze begeleid door een ervaren gespreksleider. Ouderen kunnen zich hier aanmelden om deel te nemen aan een groepsgesprek. 

Hopelijk kunnen deze initiatieven helpen tegen de eenzaamheid onder jouw cliënten. Ben je benieuwd naar hoe je zelf het gesprek aan kan gaan met een cliënt om eenzaamheid tegen te gaan? Lees dan ons artikel over tips en gesprekstechnieken. 

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.