Er is weinig aandacht voor mondzorg onder ouderen, dit is onterecht. Het heeft namelijk een grote invloed op de kwaliteit van leven. Een slechte mondzorg kan het leven van de cliënt namelijk erg lastig maken. Zo kan het leiden tot moeite met eten, de verzorging en de adem. Maar wat houdt goede mondzorg precies in? En wat kun jij als verzorgende hier aan doen? De NVVA, de beroepsvereniging van verpleeghuisartsen en sociale geriatrie, heeft duidelijke richtlijnen opgesteld die jij als verzorgende in acht kunt nemen tijdens het verzorgen van cliënten. Volgens hen is er veel onduidelijkheid over hoe gewenste mondzorg eruit ziet in de praktijk. In dit artikel zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij.
Wat is mondzorg?
Mondzorg richt zich op het voorkomen en vaststellen van eventuele problemen met betrekking tot de mond en de tanden. Daarnaast richt het zich op de behandeling en nazorg van die problemen. Mondzorg verschilt van mondverzorging. Dit kan verwarrend klinken. Mondverzorging draait om de dagelijkse verzorging van het gebit, zoals het tandenpoetsen. Mondverzorging is dus een onderdeel van mondzorg.
Jouw taak als verzorgende
Als verzorgende heb je eigenlijk twee taken wanneer het aankomt op de mondzorg van de cliënt. De eerste is de dagelijkse mondverzorging. Dit houdt in dat je het persoonlijke plan van de cliënt dagelijks uitvoert. Hieronder vallen bijvoorbeeld het dagelijkse tandenpoetsen en het spoelen van het gebit.
Daarnaast ben je als verzorgende ook verantwoordelijk voor het signaleren en rapporteren van mondproblemen bij de cliënt. Wanneer de cliënt gewicht verliest, last heeft van een slechte adem of zelf de tanden niet meer poetst, is het belangrijk daarvan een melding van maken. Mondproblemen zijn soms lastig om te signaleren omdat de cliënt niet altijd aangeeft wat er aan de hand is. Op de website van het DMNV leggen ze stap voor stap uit hoe je mondproblemen bij de cliënt kunt signaleren.
Het belang van mondzorg
Een slechte mondgezondheid kan leiden tot nare problemen, zoals ontstekingen, pijn, een slechte adem of smaakstoornissen. Het is belangrijk dat mondzorg op jouw agenda staat als zorgverlener. Verzorgenden, verpleegkundigen, de huisarts en de tandarts dragen allen een steentje bij aan een goede mondzorg. Het is dan ook belangrijk dat jullie samen overleggen over een plan van aanpak. Als verzorgende heb je een belangrijke rol, omdat je direct in contact staat met de cliënt.
Mondzorg is een belangrijk aspect van de algehele verzorging. Jij kan hierin als zorgverlener een belangrijke rol spelen. De twee belangrijkste aspecten zijn: de dagelijkse mondverzorging en het signaleren van veranderingen en problemen. Wil je meer informatie over mondzorg? Je kunt in deze handout meer lezen over hoe je de verzorging het beste aan kunt pakken.
Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.