Skip to main content

Personeelstekorten en hoge werkdruk: Scandinavië kampt met dezelfde problemen als het gaat om het organiseren van goede zorg als Nederland. Ook zijn de stijgende zorgkosten er een probleem. Men betaalt er van oudsher hogere belastingen, die voor een groot deel in de zorgpot gaan én de vergrijzing is er groter, wat de zorgkosten nog eens extra doet stijgen. 

Verschillen

Toch geeft Nederland gemiddeld méér geld uit aan de zorg dan de Scandinavische landen. De noorderburen hebben een aantal zaken nét iets anders geregeld, waardoor ze met minder geld dezelfde kwaliteit zorg voor elkaar krijgen. Kennisorganisatie voor langdurige zorg Vilans onderzocht wat de Scandinaviërs anders doen. 

Oplossing

Het antwoord is simpel: de Noord-Europeanen maken handiger gebruik van hun geld. Zo hebben gemeenten meer slagkracht, doordat ze ook eigenhandig belasting kunnen heffen voor de zorg. Ook is inspraak van de burger zelf beter geregeld, bijvoorbeeld doordat het verplicht is zeggenschap op gemeentelijk niveau te waarborgen. Daarnaast zijn gemeenten in de meeste Scandinavische landen veel kleiner en dit lijkt de organisatie van de zorg makkelijker te maken.

De langdurige zorg staat er dus voor dezelfde uitdagingen, maar doordat de boel net even slimmer is opgebouwd, zijn die gemakkelijker op te lossen. Een samenvatting van wat de Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland precies anders doen en hoe we daar in Nederland van kunnen leren lees je in dit stuk van het Financieele Dagblad. Wil je het hele rapport van Vilans lezen? Dat kan hier.

 

Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.