Skip to main content

Twee kinderen die thuis aan hun huiswerk zitten, je man die aan de keukentafel zijn kantoor heeft ingericht én ook nog een hond die af en toe naar buiten moet: het coronavirus kan veel stress opleveren. Dat is helemaal niet gek en het kan dan fijn zijn om hier met iemand over te praten. Er zijn verschillende initiatieven opgezet die mentale hulp bieden tijdens de coronacrisis. In dit artikel bespreken we een aantal van deze initiatieven en vertellen we waar je je aan zou kunnen melden.

‘We zijn er voor jou’

Een team van toegewijde professionals lanceerde het initiatief ‘We zijn er voor jou’. om mensen in de vitale beroepen te ondersteunen. Deze ondersteuning vindt plaats op de basis van matchmaking. Als medewerker word je gekoppeld aan een professioneel luisteraar. Dit kan een coach, psychotherapeut, psychiater of professioneel trainer zijn. Aan wie jij gekoppeld wordt, hangt af van jouw behoeften.Wanneer je je hiervoor aanmeldt, word je binnen acht uur gekoppeld aan een zorgprofessional waaraan je kunt vertellen wat je dwars zit. Aanmelden doe je door het formulier in te vullen op de website. 

‘Het Bel-me-wel-register’

Psychologe Saisha Partiman heeft het ‘Bel-me-wel-register’ opgezet. In deze abnormale situatie heb je misschien behoefte om te praten met een psycholoog. Je kunt je registreren op deze website voor een gratis gesprek van 30 minuten. Op deze manier kun je je hart even luchten. 

‘ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum’

Het ARQ heeft ervaring bij het ondersteunen van mensen en organisaties die te maken krijgen met ingrijpende gebeurtenissen. Zo bieden zij ondersteuning bij de psychosociale aspecten van het werk. Als je bijvoorbeeld verschillende gebeurtenissen op werk moeilijk kunt verwerken en daar hulp bij nodig hebt, kun je dit centrum bellen. Wanneer je het ARQ belt krijg je een psycholoog aan de lijn die gespecialiseerd is in het omgaan met stressvolle gebeurtenissen. Ook kunnen zij medewerkers meer informatie geven over hun zorgen en vragen. 

Dit contactpunt is zeven dagen per week bereikbaar tussen 8:30 en 21:30 op het telefoonnummer 088- 330 5500. Wil je meer informatie over wat voor hulp dit centrum biedt? Je kunt het hier lezen.

‘Vergeet jezelf niet’

Op de website van Vergeet jezelf niet vind je meer praktische tips over hoe jij om kunt gaan met verschillende situaties in de coronacrisis. Dit platform is opgezet in samenwerking met het Ministerie van defensie, het Amphia Ziekenhuis en GGZ breburg.  Het is een overzichtelijk platform waar je advies krijgt op basis van jouw gevoelens op dat moment. Dit zijn algemene adviezen voor hoe je aan je mentale gezondheid kunt werken. Zo zijn er tips over hoe je om kunt gaan met ingrijpende gebeurtenissen en hoe je beter kunt ontspannen. 

Wil je meer weten over hoe je mentaal tot rust kunt komen? Hier vind je vijf handige tips.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.