Skip to main content

Ouderen moeten noodgedwongen thuis blijven wonen, terwijl zij dit eigenlijk niet meer kunnen. Wachtlijsten voor verpleeghuizen worden langer en langer. Het is zelfs zo schrijnend, dat we de komende jaren tienduizenden bedden tekortkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van tv-programma Meldpunt. Opnieuw wordt de werkdruk in de thuiszorg verhoogd.

Onacceptabel

“Ik vind dit eigenlijk niet acceptabel. In dit land kan zoiets niet. We laten onze senioren in de steek,” zegt Aad Fieret in de uitzending. Zijn 94-jarige vader is zwaar dementerend en kan pas over 2 jaar terecht in een verpleeghuis. En hij is niet de enige. Op dit moment zitten meer dan 14,5 duizend ouderen in een vergelijkbare situatie.

Hulp van de wijkzorg

Natuurlijk krijgt de vader van Fieret wel hulp van de thuiszorg. Ook de wijkverpleegkundigen zien de ernst van de situatie in. “Dit is echt iemand die meer zorg nodig heeft. We doen hem tekort.” Maar er is op dit moment geen andere oplossing.

Nog meer tekorten

Onlangs interviewden wij Marleen Luiten, wijkverpleegkundige bij Buurtzorg, die het probleem erkent. Er zit een grens aan de thuiszorg, zegt zij. “We zien dat steeds meer chronisch zieken mensen te lang thuis moeten blijven wonen. Iemand met een ziekte als ALS gaat fysiek enkel nog achteruit, waardoor de zorg steeds moet worden uitgebreid. Er zit een grens aan de complexiteit van zorg die geschikt is voor de thuiszorg. Als iemand meer dan 20 tot 23 uur zorg per week nodig heeft, kan iemand beter naar een verpleeg- of verzorgingshuis. Maar door de bezuinigingen zijn er hele lange wachttijden.” Daarnaast is er ook nog altijd een tekort aan zorgmedewerkers. En dat is nou niet bepaald bevorderend.

Wat nu?

Er worden inmiddels nieuwe verpleeghuizen bijgebouwd, maar te weinig en te langzaam. In de uitzending van Meldpunt wordt een kijkje genomen bij nieuwbouw in Ermelo. Hoe nu verder? Wanneer gaan er écht veel nieuwe verpleeghuisplekken bijkomen? En wie gaan daar zorg verlenen? Eén ding is duidelijk: er moet iets veranderen.

Bekijk de hele uitzending van Meldpunt hier.

 

Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.