Skip to main content

Bijna honderd zorginstanties boeken buitensporig veel winst, concluderen onderzoeksjournalisten. Hoe is dit onderzocht en is er sprake van fraude? In dit achtergrondverhaal van Follow the Money lees je er alles over. 

Rijk worden van de zorg

Veel geld verdienen, hoe doe je dat? ‘Een zorgbedrijf beginnen’ zal niet als eerste antwoord in je gedachten op komen. Drie journalistieke platforms stelden een kritisch onderzoek in naar winsten in de GGZ, gehandicapten- en thuiszorg. Follow the Money, Pointer en Reporter Radio ontdekten dat 97 zorgbedrijven grote winsten boekten. 

Gloednieuwe BMW

Waar normaal winsten van 2 tot 3 procent gangbaar zijn, maken deze bedrijven gemiddeld 20 procent winst op hun omzet. Als voorbeeld noemen de journalisten een jonge verpleegkundige van 29, die in 2015 haar eigen thuiszorgbedrijf startte. Een jaar later reed ze in een gloednieuwe BMW. Ze keerde zichzelf dat jaar namelijk maar liefst een miljoen euro winst uit. 

Fraude?

Winst maken in de zorg is niet verboden, maar hoge winsten worden door de overheid wel onwenselijk genoemd. Bij de 97 bedrijven die de journalisten onderzochten, konden de winstmarges bovendien niet goed verklaard worden. Ze boekten structureel, jaar in jaar uit, hoge winsten met hun zorgwerk. 

Fraude? Je leest meer van dit spannende en zorgwekkende verhaal in het uitgebreide artikel van Follow the Money.

 

Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.