Skip to main content

Innovaties in de zorg zijn hard nodig. Ze leveren een grote bijdrage aan het toegankelijk, goed en betaalbaar houden van de zorg. Ook kunnen zulke innovaties de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. Een goed voorbeeld hiervan is de kunstmatige alvleesklier, die nog maar een paar stappen is verwijderd van een wereldwijde doorbraak.

Hoe het begon

De kunstmatige alvleesklier is ontwikkeld door het bedrijf Inreda Diabetic, opgericht door Robin Koops. Nog voor zijn dertigste kreeg Koops een harde klap te verwerken toen hij werd gediagnosticeerd met diabetes type 1. Hij besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten en ging aan de slag met het ontwerpen van wat uiteindelijk de draagbare kunstmatige alvleesklier moest worden. Hij maakte gebruik van al bestaande onderdelen, zoals een apparaatje dat onder de buikhuid wordt geplaatst om 48 uur lang de glucosewaarde te meten en insulinepompen. Dat laatste instrument spuit wel doorlopend insuline het lichaam in, maar is verre van geautomatiseerd. Zo moet er bij maaltijden handmatig de opdracht worden gegeven om extra insuline het lichaam in te pompen en bij inspanningen moet de opdracht worden gegeven juist minder insuline in te spuiten. Koops vond dit veel te veel gedoe. Hij wilde dat de patient nergens meer over na hoeft te denken, zoals met de kunstmatige alvleesklier.

De uitvinding

Het ontwerp is in de basis heel simpel, maar toch briljant gezien niemand dit ooit voor mogelijk had gehouden. De kunstmatige alvleesklier meet continu de suikerspiegel van de patiënt. Wanneer de waarden te hoog zijn wordt er insuline het lichaam ingespoten. Bij te lage waarden wordt er glucagon toegediend. Bij gezonde mensen doet het lichaam dit zelf, bij diabetes type 1 patiënten neemt de kunstmatige alvleesklier als het ware de regulatie van de bloedsuikerwaarden over. Het ontwerp van Inreda Diabetic is het enige apparaat ter wereld dat volledig is geautomatiseerd en zowel insuline als glucagon kan toedienen. De patiënt hoeft niet meer continu zijn waarden te meten. Daarnaast hoeft hij ook niet meer na te denken over het juiste eten of het spuiten van insuline in de juiste dosering. 

Testresultaten

Vanaf het begin is Koops zelf proefpersoon. Hij was niet bang voor fouten in de software en had vertrouwen in zijn ontwerp. Dat vertrouwen heeft hem ver gebracht, want recente testen zijn veelbelovend. Daaruit bleek dat de glucosewaarden 99,2% van de tijd binnen de streefwaarden ligt en te lage bloedsuikers volledig kunnen worden verholpen. De volgende stap is om de kunstmatige alvleesklier op de markt te brengen. 

Nationaal Icoon

Dat het een mooi innovatief product is, werd in september 2019 bevestigd. Toen bekroonde staatssecretaris Mona Keijzer (Economische zaken en klimaat) Inreda Diabetic tot Nationaal Icoon. Dit is een award die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste innovatieve ideeën in Nederland. Het kabinet ondersteunt de Award, en helpt winnaars drie jaar lang hun ambities waar te maken en geeft ze een internationaal podium.

Een revolutie

Wouter, technisch teamleider bij TeamTelefoon, heeft net als ruim 1,2 miljoen andere Nederlanders diabetes. Hij volgt het nieuws over de ontwikkelingen op het gebied van diabetes op de voet. Op die manier is hij in aanraking gekomen met de kunstmatige alvleesklier van Inreda Diabetic. Op dit moment gebruikt hij een insulinepomp en een sensor die zijn suikerwaarden automatisch meet. Hierdoor hoeft hij bijna nooit meer in zijn vinger te prikken. Helaas communiceren deze twee apparaten niet met elkaar en moet hij dus wel nog steeds zelf continu zijn suikerwaarden in de gaten houden. Hij hoopt dan ook dat de kunstmatige alvleesklier snel op de markt komt. Ten eerste vanwege de automatisering die het product met zich meebrengt. Maar bovenal vanwege het feit dat het naast insuline ook glucagon het lichaam in kan spuiten. Wouter: “Het gaat een revolutie zijn. Waar genezing nog ver weg is, kan dit een groot verschil gaan maken voor heel veel mensen.”

 

Bij TeamTelefoon zijn wij gedreven om de zorg te verbeteren. Meer weten over TeamTelefoon? Bekijk dan onze productpagina.

Werkt jouw organisatie of team met een doorgeeftelefoon? Bereken hier wat dat jaarlijks kost.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

window.dojoRequire([“mojo/signup-forms/Loader”], function(L) { L.start({“baseUrl”:”mc.us19.list-manage.com”,”uuid”:”f8c9448a6aafafc42ef82b499″,”lid”:”3aa09c1deb”,”uniqueMethods”:true}) })