Skip to main content

Wist jij dat veel organisaties een opleidingsbudget hebben? Dit is een geldbedrag dat is gereserveerd voor het volgen van trainingen en opleidingen. Er zijn nog altijd veel medewerkers die dat niet weten.  Een gemiste kans natuurlijk. 

Waarom is het belangrijk?

Een promotie maken, jezelf uitdagen of gewoon nóg beter worden in je werk? Met een opleiding of training gaat het jou lukken. Het zorgt ervoor dat je beter presteert, lekkerder in je vel zit en met plezier naar het werk gaat. Ook jouw organisatie profiteert er dus van als jij jezelf ontwikkelt. Zij krijgen er een gemotiveerde, productieve medewerker voor terug. Een win-winsituatie dus!

Daarnaast verandert er momenteel veel in de zorg. De zorg wordt steeds complexer. Door bezuinigingen, personeelstekort en veranderingen word je gedwongen om mee te bewegen. Zorg er dus voor dat je regelmatig investeert in je kennis en competenties.

Waarom blijft het opleidingsbudget vaak ongebruikt?

  • Lang niet iedereen  zijn op de hoogte van een opleidingsbudget. Uit onderzoek van Nidap blijkt dat maar liefst 40 procent van het opleidingsbudget jaarlijks ongebruikt blijft.
  • De HR-afdeling keurt opleidingen die aangedragen worden regelmatig af. Hierbij wordt aangegeven dat er onvoldoende toegevoegde waarde is voor de organisatie.
  • Ongeveer 20 procent van de werkgevers geeft aan dat zij de afwezigheid van medewerkers moeilijk op kan vangen. Vooral in de zorg is onvoldoende capaciteit een veelgehoord argument.
  • In veel organisaties is geen (formeel) opleidingsplan opgesteld. Zij laten de grootte van dat bedrag afhangen van de concrete leervragen van hun werknemers. Iedere aanvraag moet daarom individueel beoordeeld worden. Dit kost veel tijd.

Wat kun je doen?

Als jij beschikt over een opleidingsbudget, is dit voor één kalenderjaar vastgesteld, Jouw budget komt eind december te vervallen wanneer je deze niet gebruikt. Wacht dus niet te lang en bereid je vast voor. Hieronder lees je onze tips.

  • Zoek uit of jouw werkgever een opleidingsbudget heeft;
  • Onderzoek of jij hiervoor in aanmerking komt;
  • Ga voor jezelf na waarin jij je wilt ontwikkelen;
  • Geef bij je werkgever aan welke cursus, training of workshop jij wil volgen. Laat daarbij direct weten oe lang dit duurt en wat de kosten zijn;
  • Laat zien welke voordelen het oplevert voor de werkgever;
  • Benadruk wat jij nodig hebt om binnen je huidige én toekomstige functie goed te blijven functioneren;
  • Stel (indien gewenst) voor om een e-learning of online academy volgen zodat het niet ten koste gaat van ‘werktijd’.

Werk jij in de VVT en weet jij nog niet precies hoe de vernieuwde cao in elkaar zit? En wil je altijd een overzichtelijke versie bij de hand hebben? Download dan nu de CAO VVT-app