Skip to main content

Op 10 mei 2019 waren wij aanwezig op de Florence Nightingale Fair. Tijdens deze fair waren er verschillende workshops, een informatiemarkt en werd de Hartvoorzorg award uitgereikt. Wij waren aanwezig bij de workshop “Technologie en AR” om alles te horen over Augmented Reality en haar toepassingen in de zorg.

Technologie ondersteunt de zorg

De workshop wordt gegeven door Sandra Suijkerbuijk, senior onderzoek bij Vilans. Met haar achtergrond in Human-Technology Interaction wil zij een brug slaan tussen techneuten en zorgmedewerkers. Haar workshop begint met een aantal belangrijke feiten: we worden ouder, we blijven langer thuis, we leven anders samen en we komen handen tekort. Technologie kan ons hierbij ondersteunen volgens haar.

“Wat doen jullie met of kennen jullie van Augemented Reality (AR)?” vraagt Suijkerbuijk aan de aanwezigen. “We gebruiken de AR-bril”, vertelt iemand. “Wat is AR?” en “Waarom heeft het zo’n moeilijke Engelse naam?” zijn andere geluiden uit de zaal. Suijkerbuijk belooft dat de definitie van AR en haar toepassingen duidelijker worden in deze workshop.

Medicatiecheck door bril

Het bekendste voorbeeld van AR is de smart glass 2D, die nu ook al in gebruik is bij sommige zorgorganisaties, zoals bij Argos Zorggroep. Het is een bril die bijvoorbeeld gebruikt kan worden als instructie- of medicatiebril. Wanneer de bril op wordt gezet, kunnen er instructies in beeld verschijnen van hoe bijvoorbeeld een stoma vervangen moet worden. Ook kan de bril dienen als medicatiecheck: met de bril scan je de medicijnen en de cliënt en aan de hand daarvan wordt er vervolgens gecheckt of het de juiste medicatie bij de juiste cliënt is.

Op afstand meekijken

Een voorbeeld van hoe de smart glass gebruikt wordt, is als camera. Met de bril kan er dan op afstand meegekeken worden door bijvoorbeeld een specialist. Wanneer je gecompliceerde wondzorg moet verlenen, kan er een specialist live meekijken en jou advies geven. In dit filmpje zie je hoe de bril toegepast kan worden in de thuiszorg.

Valtraining met AR

Een andere nuttige ontwikkeling op het gebied van AR in de thuiszorg is de smart glass maar dan in 3D. Met deze bril kunnen de cliënten bijvoorbeeld reactiespellen spelen: deze spellen kunnen oefeningen zijn voor valpreventie. In dat geval vormt de bril dus een soort training voor de cliënten, die zij ook kunnen doen zonder de thuiszorgmedewerkers.

Hulp in de operatiekamer

De laatste ontwikkeling die Suijkerbuijk noemt, maar die nog duidelijk in de kinderschoenen staat is de toepassing van de smart glass in de operatiekamer. De chirurg kan dan met de bril of smartphone door de huid van de patiënt heen kijken. De bril kan dan dus dienen als ‘neurochirurgische navigatie’. Dit zou een grote ontwikkeling zijn op het gebied van chirurgie, maar moet nog veel verder onderzocht worden.

 

Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.