Steeds meer zorgorganisaties werken met zelfsturende teams. Dit biedt meer vrijheid voor jou en je collega’s. Soms kan deze vrijheid er alleen wel voor zorgen dat de communicatie binnen het team op de proef wordt gesteld. Hoe bepaal je wie de leiding neemt en staat iedereen eigenlijk wel open voor kritiek? Zorg voor Beter en Nursing vroegen verschillende zorgprofessionals die actief zijn in de wijk om tips. Wij hebben een paar van deze tips voor je op een rijtje gezet.
Zorg voor persoonlijk contact
Zorg dat je contact houdt met je collega’s, óók wanneer jullie elkaar niet face-to-face kunnen zien. Tegenwoordig zijn er verschillende tools die contact op afstand mogelijk maken. Een voorbeeld hiervan is beeldbellen. Hoewel zulke oplossingen veel tijd besparen, haalt het wel een stukje persoonlijk contact weg. Neem daarom wanneer het kan de tijd om contact te hebben met collega’s. Zo kun je bijvoorbeeld met je team samenkomen om de dag te bespreken.
Wees open en kritisch
Wees open naar je collega’s en bespreek met elkaar wat beter kan. Op deze manier motiveren jullie elkaar om de zorg te blijven verbeteren. Ga het gesprek aan met een open houding en probeer elkaar de ruimte geven om kritiek te uiten. Wanneer een bepaald punt verbeterd kan worden is het belangrijk samen aan een geschikte oplossing te werken.
Kwaliteit leidt de planning
Wanneer je een planning maakt is het volgens Nursing belangrijk dat zorgmedewerkers worden ingedeeld op hun kwaliteit. De leidende vraag hierbij is: Wat zijn ieders kwaliteiten? Waarbij de ene zich meer richt op laagcomplexe zorg, zijn er andere teamleden die beter kunnen omgaan met hoogcomplexe zorg. Wanneer medewerkers worden ingedeeld op hun kwaliteiten wordt de zorg een stuk efficiënter.
Rapporteer zorgvuldig
Ook vroegen we Eva, verpleegkundige in opleiding, naar haar beste tip met betrekking tot communicatie binnen het team. Volgens haar is het belangrijk na iedere cliënt te rapporteren om onduidelijkheden binnen het team te voorkomen. Wanneer je klaar bent met het verrichten van zorg, rapporteer je in een door jullie gekozen systeem wat je gedaan hebt. Op deze manier zijn jouw collega’s op de hoogte van welke zorg je hebt verleend. Wanneer de rapportage niet op een goede manier gedaan wordt kan het zo zijn dat er onduidelijkheden ontstaan over de verrichte zorg.
Met deze tips kunnen jij en je collega’s op een nog betere manier zorg verlenen. Ga het gesprek met elkaar aan en bekijk eens wat jullie van de tips vinden. Lees meer over dit onderwerp in het artikel: 5 tips voor teams op weg naar zelfsturing.
Bron: Nursing, Zorg voor Beter
Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.