Skip to main content

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de vakbonden zijn al maanden met elkaar in overleg over een nieuwe CAO. Deze zomer begint de FNV met een laatste drukmiddel: acties. Wij zetten kort voor je op een rijtje wat de belangrijkste knelpunten in de onderhandelingen zijn.

Zondagsdiensten

Onder leiding van de vakbond FNV Zorg & Welzijn draaien ziekenhuizen in het hele land zondagsdiensten en stiptheidsacties, waarbij het personeel zich strikt aan voorgeschreven pauzes houdt en niet overwerkt. Ook worden er zoveel mogelijk handtekeningen opgehaald.

Zesde overleg

Begin juni was het laatste overleg tussen de werkgevers, vertegenwoordigd door de NVZ, en de werknemers, vertegenwoordigd door de vakbonden. Het was de zesde keer dat de koppen bij elkaar werden gestoken. Er hangt veel van de onderhandelingen af: zo’n 200.000 mensen vallen onder de ziekenhuizen-CAO.

Erkenning

Wat is er aan de hand? De bonden vinden dat erkend moet worden dat het werk in ziekenhuizen de afgelopen jaren zwaarder is geworden. De werkdruk is toegenomen en dat vraagt veel van medewerkers. De bonden willen betere afspraken maken met werkgevers over bereikbaarheid en beschikbaarheid.

Onregelmatigheidstoeslag

Zo willen ze dat extra uren maken rijker wordt beloond en vinden ze dat er betere afspraken gemaakt moeten worden over arbeids- en rusttijden. Ook wordt geëist dat de onregelmatigheidstoeslag omhoog gaat.

Loyaliteit belonen

Vakbonden en werkgevers zitten wat betreft veel van deze onderwerpen wel op één lijn. Website Nursing sprak de onderhandelaar namens de NVZ Gita Gallé. Zij benadrukte voorafgaand aan de laatste onderhandelingen dan ook dat werkgevers de positie van werknemers zeker wel begrijpen: “Bovenal willen wij ook de loyaliteit fatsoenlijk belonen. In het ziekenhuis waar ik bestuurder ben zie ik de werkdruk ook.”

Salarisverhoging

Over het belangrijkste punt kunnen de partijen het echter maar niet eens worden: de salarisverhoging. De NVZ heeft een gemiddelde salarisverhoging van 2,58% voorgesteld, te beginnen met een verhoging van 3,25% in november 2019.

Belediging

Ondanks dat het meer is dan de eerder voorgestelde verhoging van 2%, vinden de vakbonden het veel te weinig. Bestuurder van FNV Zorg & Welzijn Elise Merlijn noemt het bod van de NVZ ‘een flinke belediging’. De vakbond eist dan ook een loonsverhoging van 5%.

Maximale groei

De NVZ geeft op zijn beurt aan zich ook te moeten houden aan de afspraken met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In het zogenoemde ‘hoofdlijnenakkoord’ met het ministerie staat besloten hoeveel het budget van ziekenhuizen jaarlijks mag groeien. Daar moet rekening mee worden gehouden in het bepalen van de salarisverhoging.

Na de zomer meer acties

En zo duurt het getouwtrek al maanden. Of de acties beweging gaan brengen in de onderhandelingen is de vraag. Als er na de zomer nog geen nieuw akkoord op tafel ligt, worden de acties uitgebreid, heeft de FNV al laten weten. De bestaande CAO was geldig tot 1 april 2019. Een nieuwe overeenkomst is dus hard nodig.

 

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws rondom de CAO-onderhandelingen? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

 

 

Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.