Skip to main content

De coronacrisis heeft iedereen in meer of mindere mate beïnvloed. Uit veel onderzoeken komt naar voren dat met name jongeren en alleenstaande ouderen het mentaal zwaar hebben. Zij ervaren, meer dan andere leeftijdsgroepen, mentale gezondheidsproblemen zoals eenzaamheid, somberheid, stress en angst. Dan is het fijn om te horen dat je niet de enige bent die met bepaalde gedachten rondloopt. Het kan er bovendien voor zorgen dat je je minder alleen voelt. Wij vinden het belangrijk om mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Bekijk hier welke podcasts de moeite waard zijn om te luisteren als je meer wil weten over mentale gezondheid.

Terrible, Thanks for Asking

“Alles goed?” Deze vraag nodigt uit tot een eerlijk antwoord en een zinvol gesprek. Waarom blijft de reactie dan toch vaak bij een oppervlakkig: “ja hoor en met jou?” Deze reactie wordt vaak automatisch gegeven terwijl men zich wellicht helemaal niet zo goed voelt. In de podcast ‘Terrible, Thanks for Asking’ wordt deze vraag dan ook anders ingestoken. Auteur en podcast host Nora McInerny gaat iedere aflevering in gesprek met mensen over wat er allemaal schuilgaat achter deze vraag. Let op: deze podcast is Engelstalig.

Onbespreekbaar

“Ik ken meer mensen die zelfmoord pleegden, dan mensen die corona hebben gehad.” Met deze quote ging de Gentse DJ en eventmanager Jef viral op Instagram. In 2020 is hij de podcast ‘Onbespreekbaar’ gestart om mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Ook praten ze over andere onderwerpen, zoals eenzaamheid, het uitblijven van perspectief rondom de coronacrisis, kwetsbaarheid, sociale media en de mening van anderen.

The Hilarious World of Depression

Waarschijnlijk een van de bekendste podcasts over mentale gezondheid. In iedere aflevering van ‘The Hilarious World of Depression’ gaat host John Moe het gesprek aan met een andere Amerikaanse cabaretier die op de een of andere manier ervaring heeft met mentale problemen. Liever een podcast luisteren in het Nederlands? Dan is ‘In de Putcast’ van Jeroen Coolen misschien iets voor jou.

Maanlopers

De podcast Maanlopers gaat over mentaal welzijn. De naam verwijst naar het gezegde ‘Loop naar de maan’ en heeft een dubbele betekenis. Enerzijds zijn mentale problemen zo zwaar dat je er het liefst ver weg van zou willen lopen. Anderzijds is er nog steeds te weinig aandacht en begrip voor mentaal welzijn. De oprichters van de podcast zijn recent afgestudeerde journalisten. Door openhartig in gesprek te gaan met leeftijdsgenoten willen zij meer aandacht vragen voor mentale gezondheid. Thema’s die aan bod komen zijn onder andere identiteit, sociale media en eenzaamheid.

Deze afleveringen duren ongeveer allemaal een uur. Je kunt ze beluisteren op onder andere Apple Podcasts en Spotify.

Vond jij dit artikel interessant? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of klik hier, hier of hier of hier om onze andere podcast tips te bekijken.