Skip to main content

Met de lancering van de Zorgviewer is in Noord-Nederland een grote stap gezet op het gebied van gegevensuitwisseling in de zorg. In de zorgsector komen patiënten vaak in aanraking met verschillende zorgverleners, zoals huisartsen, specialisten en ziekenhuizen. Dit leidt tot een versnippering van informatie, waardoor zorgverleners niet altijd beschikken over een compleet beeld van de medische geschiedenis en actuele situatie van de patiënt. Zorgviewer maakt het voor huisartsen, ziekenhuizen en andere zorgverleners mogelijk om elkaars zorgdossiers in te zien, waardoor de zorg voor patiënten aanzienlijk verbeterd kan worden.

De lancering van de Zorgviewer markeert een belangrijke vooruitgang in de gegevensuitwisseling in de zorg. Door het creëren van een centraal platform waarop zorgverleners veilig en efficiënt informatie kunnen delen, wordt een belangrijke stap gezet naar een meer geïntegreerd zorgsysteem. Zorgverleners kunnen nu vanuit hun eigen systeem gegevens inzien dat is opgeslagen in systemen dat andere organisaties gebruiken.  De Zorgviewer is ontwikkeld door RIVO-Noord, een netwerk van noordelijke zorgverleners, met als doel het creëren van een betere uitwisseling van patiëntinformatie. 

Voordelen van de Zorgviewer

Zorgviewer stelt zorgverleners in staat om informatie uit verschillende zorgdossiers op een veilige en efficiënte manier te raadplegen. Zorgverleners hebben hierdoor snel en gemakkelijk toegang tot essentiële informatie, zoals actuele bloedwaarden, behandelwensen en medische historie. Dit zorgt ervoor dat de juiste zorg op het juiste moment kan worden geboden, wat de kwaliteit van de zorg ten goede komt. Bovendien bespaart de Zorgviewer tijd en vermindert het de kans op fouten, omdat zorgverleners niet langer afhankelijk zijn van handmatige overdrachten en het wachten op informatie. 

De introductie van de Zorgviewer heeft niet alleen voordelen voor zorgverleners, maar heeft ook een directe impact op de patiëntenzorg. Voor patiënten is het vaak een grote frustratie dat artsen niet op de hoogte zijn van hun voorgeschiedenis. Patiënten kunnen met de Zorgviewer profiteren van snellere en meer gerichte behandelingen, omdat zorgverleners beschikken over een completer beeld van hun medische geschiedenis en behoeften. Neem bijvoorbeeld een patiënt die net geopereerd is, ontslagen is uit het ziekenhuis en zich vervolgens al vrij snel bij de huisarts meldt met vragen. Omdat het ziekenhuis de brief over de operatie nog niet naar de huisarts heeft gestuurd, is deze onvoldoende geïnformeerd om de patiënt goed te kunnen helpen. Met Zorgviewer hoeft de huisarts niet te wachten op een brief vanuit het ziekenhuis en kan gelijk meekijken in het systeem van het ziekenhuis.

Privacy en beveiliging

Een van de belangrijkste aspecten van de Zorgviewer is de nadruk op privacy en beveiliging. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een arts op een vrije dag met een biertje in de hand gaat scrollen door ieders patiëntgegevens. Het systeem is ontworpen met strenge beveiligingsmaatregelen om de vertrouwelijkheid van patiëntgegevens te waarborgen. Zorgverleners kunnen daarnaast alleen toegang krijgen tot de informatie van een patiënt met de expliciete toestemming van de patiënt, wat een extra laag van bescherming biedt.

Toekomstperspectief

Hoewel de Zorgviewer momenteel alleen beschikbaar is voor ziekenhuizen, huisartsen en enkele andere zorginstellingen in Noord-Nederland, is het de bedoeling dat het systeem in de toekomst breder beschikbaar wordt. Dit zou dan gaan om onder andere GGZ-instellingen, ambulancezorg, verpleeghuizen en wijkzorgorganisaties. Het uiteindelijke doel is om een landelijke dekking te realiseren, zodat alle zorgverleners in Nederland gebruik kunnen maken van de Zorgviewer.

Daarnaast moet er nog veel werk gebeuren aan de Zorgviewer. Op dit moment is het nog niet mogelijk om het dossier van de patiënt in het ene ziekenhuis te kopiëren naar het dossier van het volgende ziekenhuis. Doordat ziekenhuizen en zorgorganisaties met verschillende softwaresystemen werken, is de manier van noteren overal net anders. Tevens is het belangrijk dat niemand blindelings vertrouwt op de informatie uit de Zorgviewer. Wanneer er in de zorgviewer staat dat de patiënt een allergie heeft voor een medicijn, is het altijd goed om dit nog een keer na te vragen aan de patiënt. Er gaat immers veel informatie verloren bij het vastleggen en er wordt niet vermeld of het informatie uit eerste hand is. 

Wil je meer weten over gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid? Eerder schreven wij al een aantal artikelen over Nuts, een systeem voor gegevensuitwisseling in de zorg dat op dit moment ontwikkeld wordt. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen.