Skip to main content

Medicatieveiligheid is ontzettend belangrijk in de wijkverpleging. Elke cliënt krijgt weer andere medicijnen, op andere momenten en met andere bijwerkingen. Er zijn zoveel verschillende medicijnen, dat het onmogelijk is om elk detail van elk medicijn te weten. Daarnaast moet elk medicijn dat je toedient worden gerapporteerd. Om dit makkelijk en overzichtelijker te maken zijn er verschillende apps ontwikkeld om zorgverleners te ondersteunen in het gebruik van medicatie. Met deze apps heb je altijd informatie bij de hand om op terug te vallen als je medicijnen toedient. We zetten er drie op een rij

Apotheek

In de webapp van Apotheek.nl, de vervanger van de Appotheek, vind je alle informatie over medicijnen. Zo bevat de webapp een overzicht met alle medicijnen op alfabetische volgorde, een lijst met alle apotheken in de buurt en vind je er informatie over klachten, aandoeningen en ziekten. Apotheek.nl is een initiatief van de KNMP, de beroepsvereniging van Nederlandse apothekers.

Installeren van de Apotheek webapp doe je via deze website.

CareXS Meddy

De app CareXS Meddy geeft altijd een compleet en actueel overzicht van het medicijngebruik van de cliënt weer. Zo geeft de app weer welke medicatie is toegediend, welke is klaargezet en welke medicatie de cliënt in eigen beheer heeft. Een groot voordeel van deze app is dat niet alleen de wijkverpleging, maar ook de apotheek, huisarts en mantelzorger inzicht hebben in het medicijngebruik. Elke handeling en mededeling is direct zichtbaar voor alle betrokken zorgverleners. Verder bevat de app een dubbele controle bij risicomedicatie. Bij het toedienen van risicomedicatie maak je een foto die de app vervolgens voorlegt aan een collega of zorgcentrale die 24/7 bereikbaar is.

Download CareXS Meddy voor iPhone of iPad in de App Store.

Download CareXS Meddy voor Android in Google Play.

MediCheck App

De MediCheck App is vergelijkbaar met de CareXS Meddy app. De app legt alles rondom het toedienen van medicatie digitaal vast. Alle zorgpartners in de medicatieketen hebben toegang tot de informatie. Onder andere toedienlijsten, spoedmutaties en notities van zorgprofessionals zijn te vinden in de app. Ook kunnen wijkverpleegkundigen de app gebruiken voor een dubbele controle bij risicomedicatie. Net zoals in de CareXS Meddy app, moet je ook in de de MediCheck App een foto maken voor de dubbele controle. Deze stuurt de app vervolgens naar een teamlid die het toedienen goedkeurt of afwijst. 

De MediCheck app is alleen beschikbaar op iOS. Download MediCheck voor iPhone of iPad in de App Store.

Meer apps

Eerder bespraken we al verschillende handige apps voor zorgverleners. Ook toen kwamen er apps voor medicatieveiligheid voorbij, zoals de Medicatie Controle App en de Medicatie Manager. Wil je nog meer informatie over apps met betrekking tot medicatieveiligheid of andere zorggerelateerde apps? Lees dan ‘3 innovaties die de zorg verbeteren’ en ‘4 onmisbare apps voor jou in de zorg’.

Bij TeamTelefoon zijn wij gedreven om de zorg te verbeteren. Meer weten over TeamTelefoon? Bekijk dan onze productpagina.