Skip to main content

Wat doe jij eigenlijk de hele dag? TeamTelefoon is benieuwd. We maken graag een praatje. Of we lopen een dienst met je mee. Zo krijgen wij een goed beeld van jullie werkdag en kunnen jullie ons helpen TeamTelefoon te optimaliseren. 

Vandaag mogen we mee de wijk in met Lidwien. Zij werkt al jaren als wijkverpleegster in Gendt, een klein dorpje in Gelderland. Alle inwoners kennen elkaar. Er wordt onderling gepraat met een licht accent. Gezellig!

7:30 uur

Het zonnetje schijnt. Met haar blauwe Buurtzorg-polo aan stapt Lidwien op de fiets. De werkdag begint. Onderweg komt ze zo af en toe een bekende tegen en dan zwaait ze vrolijk. Die blije stemming houdt ze de hele dag bij zich. “Ik vind het erg belangrijk om met een goed humeur bij de cliënt aan te komen. Hij of zij gaat daar dan automatisch in mee.”

7:45 uur

Zo valt de eerste cliënt meteen met zijn neus in de boter. Meneer is jarig vandaag. We komen zingend binnen en hebben cadeautjes meegenomen. Hij vertelt ons eerst rustig over zijn feestplannen en daarna is het tijd om te douchen. Vervolgens wordt er, eenmaal fris en fruitig, nog een kopje koffie gedronken. Lidwien doet wat administratie en schrijft in de agenda van haar cliënt op wanneer zijn volgende afspraak is. “Dat vindt hij fijn. Zo vergeet hij het niet.” 

8:25 uur

We fietsen naar de tweede cliënt toe. Bij binnenkomst wordt er in eerste instantie bijgekletst. “Hoe was het bij de dagopvang?” Tegelijkertijd krijgt mevrouw pufjes en medicatie. Daarna wordt er ochtendgymnastiek gedaan. Omdat de cliënt fysiek ineens snel achteruit ging, heeft Lidwien dit initiatief genomen. Rekken, strekken, de grond aantikken, een ‘duuske’ doorgeven; alles komt voorbij. “En het werkt heel goed. Er is echt verbetering!”

9:05 uur

Dan gaan we naar de volgende cliënt. Zij krijgt meerdere keren per week hulp bij het douchen, maar is verder nog ontzettend vitaal. Mevrouw heeft ook een bijzondere gewoonte: al tientallen jaren schrijft ze iedere dag op wat ze gedaan heeft. Haar kast staat vol met oude schriften. Vandaag heeft ze nog niks vastgelegd, het is eerst tijd om te douchen. Terwijl Lidwien na afloop de badkamer weer schoonmaakt, mag haar cliënt nog even lekker warm in bed liggen voor ze aangekleed wordt. Zo doen zij dat altijd.

10:00 uur

We zijn bij de vierde cliënt. Lidwien kent haar al heel lang en mag haar zelfs ‘tante Truus’ noemen. We volgen weer een duidelijke routine: koffie drinken, douchen en daarna wat administratie. Er is heel veel aandacht voor elkaar. 

11:00 uur

En dat is net zo bij de laatste twee cliënten. Lidwien spoort ze aan om medicatie te nemen en is oprecht blij als ze dat ook doen. Ook zorgt ze ervoor dat hun zorgafspraken later op de dag zo gepland staan dat ze genoeg tijd hebben om met hun familie uiteten te gaan. De cliënten zijn het allerbelangrijkst. 

Na deze ochtendronde nemen wij afscheid van Lidwien, maar zij gaat natuurlijk gewoon door. Ze plant de bereikbaarheidsdiensten van haarzelf en andere teamleden in TeamTelefoon en bezoekt nog meer cliënten. Aan het einde van de dag gaat ze – naar eigen zeggen – tevreden naar huis. 

Zien jouw diensten er net zo uit of zijn ze compleet anders? Lijkt het jou ook leuk om ons te laten zien/te vertellen hoe jij te werk gaat? Laat het ons weten door te mailen naar nieuwsbrief@teamtelefoon.nl.

 

Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.