Skip to main content

Wij spraken Lisanne, een verpleegkundige met passie voor de zorg. Lisanne is 26 jaar oud en 4,5 jaar werkzaam bij Elver. Hier wonen bewoners met een zeer ernstig tot zeer licht verstandelijke beperking van alle leeftijden. Lisanne begeleidt en ondersteunt bewoners om zo zelfstandig mogelijk te functioneren.

Hoe ben je in de gehandicaptenzorg terecht gekomen?

Lisanne heeft altijd al geweten dat ze met kinderen wilde werken. Ook heeft ze een grote affiniteit met de zorg. Bij Elver kreeg Lisanne de mogelijkheid om deze twee aspecten te combineren. “Ik heb intern de opleiding tot verpleegkundige gevolgd. Op deze manier kon ik doorgroeien naar de functie die ik op dit moment binnen Elver bekleed. Ik ben nu persoonlijk begeleider, waarbij ik de zorg van drie bewoners coördineer op twee woongroepen.” 

Wie wonen er op de woongroepen?

“Op de Hoef 1 wonen zes kinderen in de leeftijd van 6 tot 21 jaar. Op de Hoef 2 wonen momenteel zes volwassenen in de leeftijd van 22 tot 54 jaar. De kinderen en (jong)- volwassenen hebben een ernstige meervoudige beperking.  Zelfredzaamheid wordt op de woongroepen zoveel mogelijk gestimuleerd. “Wanneer een kind de leeftijd van 25 jaar bereikt, kijkt ons team samen met de ouders of verwanten, de orthopedagoog en de begeleiders naar een passende woonplek.”

Heb je nog andere werkzaamheden binnen Elver?

“Naast mijn werkzaamheden als verpleegkundige en persoonlijk begeleider, ben ik ook werkzaam bij de verpleegkundige- en calamiteitendienst van Elver.” Deze bereikbaarheidsdienst draait Lisanne zelfstandig. “De bereikbaarheidsdienst is alleen van toepassing in de avond-weekenduren en op feestdagen.” Tijdens deze dienst kan Lisanne opgeroepen worden voor de meest uiteenlopende calamiteiten, zoals brand of een vermissing. Lisanne geeft aan dat het soms wel lastig is omdat je niet altijd overal de telefoon aan kunt nemen. Wanneer je een-op-een tijd hebt met een bewoner of een moeilijk gesprek moet voeren, is het prettig als je tussendoor niet wordt afgeleid. Gelukkig gebeurt dit niet vaak. “Doordeweeks kunnen groepen overdag terecht bij de medische dienst.”

Je deelt ook veel online, waarom doe je dat?

Ik volg al langer een aantal zorgmedewerkers op Instagram. Het viel me op dat er weinig te vinden is over verpleegkundigen die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg.” Lisanne wil dit beeld veranderen. “Met mijn opleiding hoef je namelijk niet perse werkzaam te zijn in een ziekenhuis.Toch is dat wat veel mensen in eerste instantie denken. Ik vind het belangrijk om te laten zien dat de gehandicaptenzorg ook ontzettend leuk en leerzaam is om in te werken als verpleegkundige.” 

Hoe heb je dat aangepakt?

“Vorig jaar maart heb ik bij de afdeling Communicatie & PR van Elver aangegeven dat ik graag een Instagrampagina wilde beginnen.” Gelukkig reageerden Lisanne’s collega’s heel positief op haar idee. “Ik kon direct aan de slag!” Lisanne geeft aan dat er bij Elver veel vrijheid en ontwikkelmogelijkheden zijn voor personeel. Dit draagt bij aan het plezier dat ze heeft in haar werk.

Hoe werk je samen met jouw team?

Bij Elver krijgen bewoners dag en nacht, zeven dagen per week zorg en begeleiding. De shifts zijn zo ingedeeld dat er op elk moment van de dag zorg op maat geleverd kan worden. Momenteel heeft het team van Lisanne voldoende personeel beschikbaar, waardoor er ruimte is om naast de verzorging ook leuke dingen met de kinderen te doen. “Dat lukt natuurlijk niet altijd, maar als het kan, proberen we hier echt tijd voor te maken.”  Volgens Lisanne leent het terrein van Elver zich ook uitstekend om veel te ondernemen. “Ik zeg altijd dat het net een vakantiepark lijkt, met een eigen supermarkt en kinderboerderij, dat is ontzettend leuk.”

Is het werk soms ook zwaar?

Lisanne vertelt dat kort geleden het merendeel van de groep besmet was met het coronavirus. “Iedereen moest toen in quarantaine.” De nood was hoog waardoor alle collega’s een tandje bij hebben gezet. Het dienstrooster moest compleet op de schop en het team zelf kwam ook voor uitdagingen te staan. Ondanks deze spannende periode, geeft Lisanne aan dat het team er ook veel van heeft geleerd. “Door deze heftige gebeurtenis is ons team nog dichter naar elkaar toe gegroeid.” Meer weten over werken in de gehandicaptenzorg? Neem een kijkje op de Instagrampagina van Lisanne.

Werkt jouw team ook met bereikbaarheidsdiensten of calamiteitsdiensten? Wie weet is TeamTelefoon dan wel iets voor jou. Bekijk hier de functionaliteiten.