Skip to main content

Wat doe jij eigenlijk de hele dag? TeamTelefoon is benieuwd. We maken graag een praatje. Of we lopen een dienst met je mee. Zo krijgen wij een goed beeld van je werkdag en kun jij ons helpen TeamTelefoon te optimaliseren.

Verpleegkundige Tanja Esser (46) werkt al veertien jaar als zzp’er in de kinderthuiszorg in Noord-Brabant. Ze heeft drie cliënten. “Het worden bijna je eigen kinderen.”

Alles in een rustig tempo

7.00 uur. Tanja belt aan bij de ouders van haar jongste cliënt (of zoals Tanja ze liefkozend  noemt: ‘cliëntjes’). Lola* is drie en heeft een aangeboren afwijking waardoor ze niet zelf kan ademhalen of eten. Als Tanja even met Lola’s ouders besproken heeft hoe de nacht is gegaan, vertrekken zij allebei naar hun werk. Tanja wacht tot het meisje wakker wordt en dan begint ze met de zorgtaken: het verschonen van de canule waarmee Lola ademt, verneveling, de medicatie en het toedienen van het ontbijt via de sonde. Het meisje heeft een Mickey Button, een voedingssonde via de buikwand.

“Alles gaat in een rustig tempo”, vertelt Tanja. “De kinderen waar ik kom, hebben vaak lange tijd in het ziekenhuis gelegen of moeten daar nog geregeld heen. Het is belangrijk voor ze dat er dan thuis rust en duidelijkheid is.”

Tanja probeert in haar zorg alles net zo aan te pakken als de ouders zelf zouden doen. Na het wassen en aankleden gaan ze even wandelen of spelen, maar ze maakt ook tijd voor huishoudelijke taken zoals de was opvouwen of de vaatwasser uitruimen. “Je neemt eigenlijk een dag het hele huishouden over. Het doel is daarmee ouders zoveel mogelijk ontzien. Zij hebben het vaak al ontzettend zwaar.”

Portretfoto Tanja Esser

Tanja Esser (46)

Overstap naar de thuiszorg

Dat is een van de dingen die Tanja voldoening geven in haar werk: je kunt veel betekenen voor ouders. Haar carrière begon in het ziekenhuis. Vanuit de HBO-V werd ze kinderverpleegkunde en daarna deed ze de opleiding tot IC-neonatologieverpleegkundige (NICU). Omdat haar eigen zoon een vorm van autisme heeft, kon hij niet goed tegen de onregelmatige uren die Tanja in het ziekenhuis maakte. Ze besloot te gaan werken als zzp’er in de thuiszorg, zodat ze zelf haar tijden kon bepalen.

Inmiddels doet ze het al veertien jaar zo. Ze is blij met de overstap. “In het ziekenhuis zorg je niet iedere dag voor dezelfde patiënt”, legt ze het verschil tussen beide werkplekken uit. “Ik had natuurlijk evengoed affiniteit met de kinderen daar, maar met mijn cliëntjes is het toch anders. Het voelt dichterbij.”

De klik met ouders

Tanja heeft drie cliënten. Ze rijdt geen routes door een wijk, maar ze heeft vaste werkdagen bij iedere cliënt. Doordat ze al lang bij de kinderen en hun ouders komt, is ze echt een vertrouwd persoon voor hen. “Als ik met Lola meega naar haar revalidatiecentrum, dan heb ik op dat moment eigenlijk even de moederrol voor haar.” Maar ook een goede verstandhouding met ouders is belangrijk in Tanja’s werk. “Als er geen klik met de ouders is, kun je eigenlijk niet werken”, meent Tanja. Niet in de laatste plaats omdat ouders haar volledig moeten vertrouwen met hun kwetsbare kind. Lola kan niet ademen zonder haar canule. Als die verstopt door slijm moet Tanja direct handelen: zo snel mogelijk de canule vervangen, beademing geven en 112 bellen. “Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar toch wel een of twee keer per jaar.”

Een soort familie

Met nog twee andere verpleegkundigen vormt Tanja het thuiszorgteam voor Lola. Tanja komt al bij haar vanaf Lola’s geboorte. “Dat vind ik heel fijn aan deze manier van werken. Ik ben echt een soort familie voor deze gezinnen, een huisvriend. Het worden bijna je eigen kinderen.”

17.00 uur. Tanja maakt Lola klaar voor het slapengaan. Even haar handjes en haar gezicht wassen, de canule verschonen en een laatste keer sondevoeding. Als haar ouders thuiskomen, mag Lola nog even spelen.


Om 19.00 uur is het bedtijd. Altijd als Tanja aan het einde van haar dienst dag zegt tegen het meisje, moet Lola steevast huilen. “Dan laat ik haar op haar handje tellen hoeveel nachtjes het nog duurt voor ik weer kom.”

* Om redenen van privacy is Lola een verzonnen naam.

 

 

Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.