Skip to main content

Hebben jouw cliënten sleutelkluizen naast hun voordeur hangen? En mogen jij en je collega’s die gebruiken? De antwoorden op deze vragen lopen nogal uiteen. Waar het ene wijkteam dagelijks gebruik maakt van sleutelkluizen, is dat bij het andere ten strengste verboden.

Wat zijn sleutelkluizen?

Sleutelkluizen zijn een veelgebruikte oplossing voor toegang in de thuiszorg. Soms zijn cliënten niet zelf in staat de deur open te doen, bijvoorbeeld als ze zijn gevallen. Als wijkverplegers de code van de kluis weten, kunnen zij alsnog de woning binnenkomen met een sleutel. De cliënt kan dan toch geholpen worden.

Dat klinkt allemaal ontzettend handig, maar er zijn ook andere verhalen. Zijn sleutelkluizen wel veilig? Het is wel eens voorgekomen dat een cliënt, wachtend op de thuiszorg, overleden is. De wijkverpleger heeft toen de sleutelkluis gebruikt om de woning binnen te gaan en hulp in te schakelen. Later bleek dat er geld was gestolen. Omdat de medewerker zonder toestemming van de bewoner naar binnen was gegaan, werd hij verdacht. Hij was niet de schuldige, maar dat bleek lastig te bewijzen. Had dit probleem voorkomen kunnen worden als de sleutelkluis niet was gebruikt?

Alternatieven

Er is inmiddels ook onderzoek gedaan naar alternatieven voor de huidige kastjes. In plaats van met een fysieke sleutel, kunnen deuren ook worden vergrendeld met een elektronisch slot en een app. Deze oplossing is een stuk veiliger, want alleen de personen die via de app bevoegd zijn kunnen de kluis openen. Daartegenover staat wel dat de kosten omhoog vliegen. Bovendien is de cliënt bij wet verantwoordelijk voor de toegang tot zijn of haar woning. Zorginstanties laten de keuze dan ook vaak aan hem of haar over.

Toch blijkt er nu een oplossing te zijn voor de onveilige kluis en het dure elektronische slot: een sleutelkastje met een app. Dit is veiliger en goedkoper, maar er is nog steeds problematiek. Wat als wijkverpleegkundigen geen telefoon bij zich hebben? Of als de batterij leeg is? Of als de app een storing heeft? Daarnaast is het kastje nog steeds zichtbaar aan de buitenkant van het huis, aanlokkelijk voor inbrekers. Optimaal is deze oplossing dus nog lang niet. TeamTelefoon is daarom begonnen met een eigen onderzoek. Zodra er meer bekend is, kunnen jullie dat uiteraard op onze blog lezen.

Wat vind jij? Moeten sleutelkluizen onderdeel van de thuiszorg blijven? Hoe zou het veiliger kunnen, zonder dat de kosten te hoog worden? Laat het ons weten in de reacties.

Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.