Skip to main content

De personeelstekorten in de zorg lopen terug, zo berekende het CBS. Voor alle sectoren van de zorg is dat natuurlijk goed nieuws, maar met name voor de thuiszorg. Vooral HBO-V’ers kiezen namelijk nog steeds niet snel voor de wijk. Wij zetten de belangrijkste argumenten tegen werken in de thuiszorg op een rijtje – en ontkrachten ze. 

De meest vergrijsde tak van de zorg

‘De werkdruk is te hoog.’ ‘De zorg is niet complex genoeg.’ ‘Het is saai om elke dag met ouderen te werken.’ Zo wat argumenten die studenten HBO-V doorgaans noemen als ze vertellen waarom ze liever niet kiezen voor een baan in de thuiszorg. Uit onderzoek van het UWV blijkt dat de verpleging- en thuiszorg (VVT) de meest vergrijsde tak van de zorg is. 28% van de medewerkers in de VVT is 55 jaar of ouder. Dat heeft onder meer te maken met de keuzes van studenten verpleegkunde. Het grootste deel van de studenten verpleegkunde kiest namelijk voor een baan in een algemeen ziekenhuis. 2 van de 3 MBO-studenten verpleegkunde wil werken in een ziekenhuis en van de HBO-studenten is dat zelfs 3 van de 4.

Het beeld is bepalend

En dat heeft alles te maken met het beeld dat studenten hebben van werken in de wijk. “Het beeld is nog steeds dat werken in de thuiszorg simpel zou zijn”, vertelt Annemiek Steenman (30), derdejaars student HBO-V in het OLVG ziekenhuis in Amsterdam. Even voor de duidelijkheid: zij wil na haar afstuderen ook verder in het ziekenhuis. Ze heeft haar hart verloren aan de afdeling Oncologie. “Maar mijn beeld van de thuiszorg is afgelopen jaren wel verbeterd. In mijn klas zitten een aantal mensen die stage hebben gelopen bij Buurtzorg en sindsdien heel enthousiast zijn over het werken in de wijk.”

Annemiek Steenman

Annemiek Steenman (30)

Steeds complexer

Een van hen wil nu graag casemanager Dementie worden, vertelt Annemiek. Je hebt dan een caseload van soms wel tientallen mensen en bent verantwoordelijk voor hun traject vanaf het moment dat ze de diagnose Alzheimer krijgen. Bovendien wordt het werken in de wijk sowieso steeds complexer, doordat ouderen langer thuis moeten blijven wonen. Iemand die vroeger allang zou zijn opgenomen in een verpleeghuis of het ziekenhuis, woont nu nog gewoon thuis. Daardoor is er werk in bijvoorbeeld de technische thuiszorg, een soort ziekenhuiszorg bij mensen thuis.

Tien minuten per cliënt

Veel studenten weten volgens Annemiek echter niet dat dit soort functies bestaan in de thuiszorg. “Die denken, net als ik voorheen, dat je de hele dag van cliënt naar cliënt rijdt en overal maar tien minuten binnen bent om steunkousen aan te trekken.” Dat klinkt inderdaad stressvol, maar ook dat beeld klopt natuurlijk niet helemaal. Zo kun je bijvoorbeeld ook als zzp’er in de thuiszorg aan de slag en een paar cliënten aannemen waar je langere dagdiensten kunt werken.

Goed geïnformeerd

Wat Annemiek, ondanks de goede verhalen van klasgenoten, wel onaantrekkelijk aan de thuiszorg blijft vinden, is het feit dat je vaak alleen werkt. “Ik vind werken in een team fijn. Maar nu ik er zo over nadenk: bij Buurtzorg wordt in teams gewerkt, die bijvoorbeeld samen koffiepauze houden in hun buurtkantoortje.”

Natuurlijk is het werken in de thuiszorg niet alleen maar leuk. En de vooroordelen zijn natuurlijk voor sommige werkplekken waar. Maar het werken in de wijk kent vele kanten en mogelijkheden. Het is volgens Annemiek dan ook het belangrijkst dat studenten HBO-V goed geïnformeerd worden over alle opties. Zelf sluit ze ook niet meer helemaal uit dat ze later in haar carrière wellicht toch voor de wijk kiest, als casemanager bijvoorbeeld. “Misschien is de gehandicaptenzorg iets voor mij. Wie weet.”

 

 

Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.

Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.