Hoe groot is de zorgsector?
In 2018 waren er 1,7 miljoen banen in de zorg in Nederland. Dit betekent dat 1 op de 6 banen van werknemers en zelfstandigen te vinden is in deze sector. Daarmee is de zorg – na een pauze van een aantal jaar – weer de grootste bedrijfstak in Nederland. En het aantal banen blijft voorlopig nog wel groeien volgens een rapport van Actiz, een organisatie voor zorgondernemers. De levensverwachting zal namelijk van 81,5 jaar in 2018 stijgen naar 86 jaar in 2040. Het is natuurlijk fijn dat we allemaal steeds ouder worden, maar dit vraagt ook om meer zorg en daarmee meer werknemers.
Waar werken de zorgmedewerkers?
Van de 1,7 miljoen zorgmedewerkers, werkt ruim een derde (37%) in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT), volgens een rapport van het UWV. Ruim een kwart (26%) van het aantal banen in de zorg is in het ziekenhuis en 15% in de gehandicaptenzorg. De overige takken zijn kleiner.
Hoe oud is de zorgmedewerker?
De meeste medewerkers (43,3%) zijn tussen de 50 en 69 jaar, vermeldt Actiz. De gemiddelde leeftijd van de zorgmedewerker is ongeveer 43 jaar. Daarna is de grootste groep (36,8%) tussen de 30 en 49 jaar.
Mannen vs vrouwen
Het is algemeen bekend dat vrouwen sterk vertegenwoordigd zijn in de zorg. De cijfers van het CBS bevestigen dat: ruim 5 op de 6 zorgmedewerkers is vrouw. De populairste vrouwenberoepen zijn bijna allemaal in de zorg. Bekijk hieronder wat de echte mannen- en vrouwenberoepen zijn.
Hoe vinden de medewerkers het werken in de zorg?
Het werken in de zorg vergt emotioneel het meest van alle beroepen. De zorgmedewerkers hebben het vaakst te maken met emotioneel moeilijke situaties. De zorgmedewerkers hebben hiermee ruim twee keer zo vaak te maken als gemiddeld. Niet alleen het emotionele werk maar ook het tekort aan werknemers heeft gevolgen voor de gezondheid van de zorgmedewerkers. Volgens het UWV moet een meerderheid (60%) van de werknemers extra diensten draaien. Ruim twee derde geeft aan dat de werkdruk is toegenomen in het afgelopen jaar. Niet alleen heeft dit invloed op de kwaliteit van de zorg, maar ook op de gezondheid en het privéleven van zorgmedewerkers. 71 procent ervaart bijvoorbeeld meer stress. Dit heeft ook gevolgen voor het ziekteverzuim. In 2018 bedroeg het landelijke gemiddelde ziekteverzuimpercentage van werknemers 4,3. Dit percentage verschilt natuurlijk per bedrijfstak. Zo zien we dat dit percentage het hoogste is in de zorg, daar bedraagt het ziekteverzuimpercentage 5,7. Dit bevestigt wat jullie allemaal weten: de werkdruk in de zorg is hoog. Reden genoeg om de 1,7 miljoen zorgmedewerkers te bedanken voor het belangrijke werk dat zij doen.
Klik hier als je meer wilt leren over TeamTelefoon.
Geïnteresseerd in meer van zulke artikelen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.