Skip to main content

Op afgelopen dinsdag 6 juni zat Pascalle Hoelen, communicatieadviseur bij TeamTelefoon, weer klaar voor een nieuwe webinar. Deze keer schoven de CAO experts Bert de Haas en Simone Beer aan. Bert is bestuurder bij de FNV, de grootste vakbond van Nederland en houdt zich op landelijk niveau bezig met belangenbehartiging binnen de VVT sector. Simone Beer was werkzaam als belangenbehartiger en CAO-onderhandelaar bij NU’91. De afgelopen twee jaar zat Simone aan de onderhandeltafel en is helemaal thuis in de CAO VVT. Tijdens het webinar gaven de experts antwoord op vragen vanuit het publiek over de CAO in het algemeen, de bereikbaarheidsdienst, het BalansBudget en de LandingsBaan en over vakantie en verlof. Op het einde van het webinar gaven de experts tips om het gesprek aan te gaan met je werkgever. 

Wat staat er op de planning voor de CAO VVT?

Het startschot van het webinar klonk met Pascalle’s vraag over de actuele stand van zaken met betrekking tot de CAO VVT. Officieel loopt de huidige CAO VVT af op 31 december 2023. Bert legt uit: “De gemaakte afspraken sluiten niet langer aan bij de huidige situatie. Daarom hebben we besloten om de looptijd van de huidige CAO onder de loep te nemen en te onderzoeken welke zaken moeten worden besproken.” In de afgelopen twee jaar zijn de lonen met 6,5% gestegen. Dit is weinig ten opzichte van de (verwachte) inflatie van 14% en vormt de aanleiding om de huidige CAO te herzien. “We gaan kijken of we de loonsverhoging kunnen oprekken, maar 10% is echt het absolute minimum,” verklaart Bert.

Daarnaast komt ook de algemeen verbindende verklaring van de CAO ter sprake. Het is namelijk zo dat niet alle zorgorganisaties gebonden zijn aan de CAO VVT. Hebben werkgeversorganisaties niet bijgedragen aan de afgesloten CAO, maar vallen zij wel onder de bedrijfstak? Dan val jij als werkgever pas onder de bewuste CAO als die “algemeen verbindend is verklaard”. Dit betekent dat de CAO-partijen naar de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) mogen stappen om te vragen of de CAO voor de gehele sector kan gelden. “De aanvraag bij de SZW voor de algemeen verbind verklaring is op 1 mei ingediend en doorgaans wordt dit binnen zes weken geregeld. Ik verwacht dat de verklaring elk moment kan worden afgegeven,” vermeldt Bert. Zolang de verklaring nog niet is afgegeven, hebben werkgevers die niet gebonden zijn aan de CAO VVT de vrijheid om hiervan af te wijken. 

De bereikbaarheidsdienst

Meerdere kijkers waren nieuwsgierig naar de reden dat er is gekozen om de bereikbaarheidsdienst zo kostbaar te maken. Simone legt uit dat “vanuit het perspectief van de werknemers kan de vergoeding voor de bereikbaarheidsdienst natuurlijk niet hoog genoeg zijn, dus ligt de keuze voornamelijk bij de werkgever. De bereikbaarheidsdienst is een extra belasting op je werk-privébalans, daarom hebben de CAO-partijen de vergoeding bewust kostbaarder gemaakt om te voorkomen dat er misbruik van wordt gemaakt.” Er waren tevens veel vragen over werkgevers die afwijken van de CAO-regels over de bereikbaarheidsdienst. De CAO VVT heeft een standaard karakter, wat betekent dat zowel positieve als negatieve afwijkingen niet zijn toegestaan, tenzij er specifieke bepalingen in de CAO staan. “Er staat geen aparte regeling in de CAO over het halveren van de vergoeding voor de bereikbaarheidsdienst, dus dat is absoluut niet de bedoeling,” vertelt Simone. 

Er waren meerdere vragen over de vergoeding van de bereikbaarheidsdienst. Een kijker vroeg zich af of je de vergoeding ontvangt wanneer je een telefoontje afhandelt in plaats van naar de locatie gaat. Bert legt uit: “Telefoneren valt gewoon binnen werktijd, het gaat erom of je ingeroosterd bent voor die dienst, niet waar je je bevindt.” Als je tijdens een bereikbaarheidsdienst gebeld wordt, mag je die uren ook noteren. 

Het BalansBudget en de LandingsBaan

Pascalle legt uit dat sinds September 2021 het voor werknemers mogelijk is om verlof te sparen middels het BalansBudget en de uren in te zetten tijdens je carrière of voor de LandingsBaan. De meest voorkomende vraag was of je de gespaarde uren kunt meenemen naar een andere werkgever. “Op dit moment staan de uren ingeschreven op de balans bij de werkgever waar je werkt. Dit betekent dat als je bij een andere werkgever gaat werken, de uren alleen maar kunnen worden uitbetaald,” vertelt Simone. Op dit moment wordt er gekeken om de uren buiten de balans van werkgevers te leggen bij een derde partij, maar dat is nu nog niet mogelijk. Daarna kwam de vraag over de LandingsBaan en hoe deze de pensioenopbouw beïnvloedt. De LandingsBaan biedt de mogelijkheid om je verlofuren in te zetten om minder te gaan werken. Bert legt uit dat het gebruik van verlofuren ervoor zorgt dat je salaris behouden blijft en daardoor ook je pensioenopbouw. 

Vakantie

Onder de kijkers ontstond er verwarring over de regeling met betrekking tot het plakken van een vrij weekend voor en na een vakantie. Ook de experts gaven aan dat zorgprofessionals hier vaak vragen over hebben. In de huidige CAO is bepaald dat je recht hebt op een vakantie van drie weken, inclusief het weekend ervoor en erna. Simone benadrukt: “Het is jouw recht, dus sta erop en neem drie aaneengesloten weken vakantie, met het weekend ervoor en erna.” Bert voegt eraan toe: “Bij de laatste CAO is er een wijziging doorgevoerd, omdat sommige mensen eerst twee weken op vakantie gaan en later nog een week. Daarom hebben we besloten dat je één keer per jaar zelf mag kiezen om aansluitend een weekend voor en na je vakantie op te nemen. Het hoeft niet per se een vakantie van drie weken te zijn, het kan ook twee weken zijn.” Dit recht moet minstens eenmaal per jaar worden toegekend.

Hoe ga je het gesprek aan met je werkgever?

Pascalle sluit het webinar af met een belangrijke vraag: wat kun je doen als je werkgever de regels van de CAO aan zijn laars lapt? “Als eerste is het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden binnen je werkomgeving,” legt Simone uit. Probeer het gesprek aan te gaan met een leidinggevende, leg het neer bij de Ondernemingsraad (OR) of zoek contact met de leidinggevende van de leidinggevende. “Ook kun je lid worden van vakbonden zoals de FNV en NU’91. Zij kunnen namens jou in gesprek gaan met je werkgever, vooral bij repeterende klachten,” zegt Simone. Het is ook gemakkelijker om samen het gesprek aan te gaan dan alleen. “Vraag aan een collega om je bij te staan of maak gebruik van werknemers die speciaal zijn opgeleid door de vakbond om leden bij te staan,” vertelt Bert. 

Het allerbelangrijkste is dat je er niet alleen mee blijft lopen. Ga het gesprek aan met je collega’s, dan sta je al sterker in je schoenen. Ook kun je de bond altijd nog bellen en vragen of een bestuurder langs kan komen om samen na te denken over hoe het probleem aangepakt kan worden, dit noemen ze ook wel een collectieve aanpak. “Als het gesprek heeft plaatsgevonden en de werkgever geeft niet toe, kun je naar de rechter stappen. Je hebt altijd het recht om werkgevers het naleven van de CAO af te dwingen,” legt Bert uit. Simone voegt nog toe: “Het personeel is het goud van de organisatie en daar mag best wel wat tegenover staan. Voel jij je niet gehoord? De vakbonden staan achter je.”

Wij willen graag de CAO experts Bert de Haas en Simone Beer bedanken voor het delen van hun kennis. Ook willen we alle kijkers bedanken voor het insturen van jullie vragen en de actieve deelname tijdens het webinar. Dit artikel laat maar een klein deel van alle vragen zien en er is nog veel meer te vertellen. Zo worden de regels rond de reistijd ook uitgebreid besproken tijdens het webinar. Wil jij het webinar terugkijken? Vraag hem dan hier aan. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en webinars? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op social media.